Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.březen 22:35

To máš jako s cukrovou vatou. Na špejli máš chuchvalec o objemu třeba několika litrů, ale kdybys ji dělal, tak víš, že celý tento objem vznikl z pouhé lžičky cukru – a zbytek je vzduch.

Atom (vezmu jako příklad ten nejjednodušší – vodík 1H1) se skládá z protonu (jádro) a elektronu (obal). Obojí jsou částice hmoty. (hmota se vyznačuje tím, že nemůže nikdy dosáhnout mezní rychlosti – však víš, Einstein) Elektron, který je sám o sobě cca 1840× lehčí než proton) ze své duální vlnověčásticové povahy „potřebuje k životu“ mnohem víc prostoru, takže celková hustota atomového obalu je v porovnání s jadernou hustotou směšně malá. A to je vše.

Tudíž pokud mluvíš o hmotě, tak pokud to budeš hrotit směrem na HMOTNOST, tak hmota je atomové jádro a ten zbytek je „zanedbtelný“. Teď mě chemik Kepler zabije, protože správně namítne, že ten „zanedbatelný zbytek“ je zodpovědný téměř ze 100% za veškeré procesy, které se kolem nás dějí, ale my co netroškaříme a nezatěžujeme se nějakými směšně energetickými aktivitami elektronů (atomového obalu) se nějakou chemií přeci nebudeme párat, že? ;) :D :D

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.březen 13:09

To máš jako s cukrovou vatou. Na špejli máš chuchvalec o objemu třeba několika litrů, ale kdybys ji dělal, tak víš, že celý tento objem vznikl z pouhé lžičky cukru – a zbytek je vzduch.

Atom (vezmu jako příklad ten nejjednodušší – vodík 1H1) se skládá z protonu (jádro) a elektronu (obal). Obojí jsou částice hmoty. (hmota se vyznačuje tím, že nemůže nikdy dosáhnout mezní rychlosti – však víš, Einstein) Elektron, který je sám o sobě cca 1840× lehčí než proton, ze své duální vlnověčásticové povahy „potřebuje k životu“ mnohem víc prostoru, takže celková hustota atomového obalu je v porovnání s jadernou hustotou směšně malá. A to je vše.

Tudíž pokud mluvíš o hmotě, tak pokud to budeš hrotit směrem na HMOTNOST, tak hmota je atomové jádro a ten zbytek je „zanedbtelný“. Teď mě chemik Kepler zabije, protože správně namítne, že ten „zanedbatelný zbytek“ je zodpovědný téměř ze 100% za veškeré procesy, které se kolem nás dějí, ale my, co netroškaříme a nezatěžujeme se nějakými směšně energetickými aktivitami elektronů (atomového obalu), se s nějakou chemií přeci nebudeme párat, že? ;) :D :D