Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 2.září 17:41

Je třeba rozlišit existenci života a existenci civilizace. To první je pravděpodobné, to druhé zatím spekulativní. Můj osobní názor je, že vznik života je dokonce zákonitý všude tam, kde k tomu jsou vhodné podmínky. Za objevem života možná nebudeme muset tak daleko, teoreticky by byl možný i ve Sluneční soustavě, kde je prokázána voda v kapalném stavu: Jupiterův měsíc Europa a Saturnův měsíc Enceladus. Zdrojem tepla totiž nemusí být jen Slunce…takže já osobně bych překvapen nebyl.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 2.září 17:43

Je třeba rozlišit existenci života a existenci civilizace. To první je pravděpodobné, to druhé zatím spekulativní. Můj osobní názor je, že vznik života je dokonce zákonitý všude tam, kde k tomu jsou vhodné podmínky. Za objevem života možná nebudeme muset tak daleko, teoreticky by byl možný i ve Sluneční soustavě, kde je prokázána voda v kapalném stavu: Jupiterův měsíc Europa a Saturnův měsíc Enceladus. Zdrojem tepla totiž nemusí být jen Slunce… takže já osobně bych překvapen nebyl.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.září 20:01

Je třeba rozlišit existenci života a existenci civilizace. To první je pravděpodobné, to druhé zatím spekulativní. Můj osobní názor je, že vznik života je dokonce zákonitý všude tam, kde k tomu jsou vhodné podmínky. Za objevem života možná nebudeme muset tak daleko, teoreticky by byl možný i ve Sluneční soustavě, kde je prokázána voda v kapalném stavu: Jupiterův měsíc Europa a Saturnův měsíc Enceladus. Zdrojem tepla totiž nemusí být jen Slunce… takže já osobně bych překvapen nebyl.
........
Doplněno: pokud by šlo o inteligentní život se kterým by nebyl možný jakýkoliv kontakt (třeba právě kvůli vzdálenosti), asi by to vzbudilo jen množství spekulací. Nemusí to být ani 3 mld. let, ani tisíckrát blíž, dokonce ani miliónkrát blíž. Koho by asi bavilo se s někým vykecávat, kdyby na odpověď musel čekat 6000 let, tedy stejnou dobu, od které se u nás začaly objevovat první civilizace. Možná by to znamenalo nějaký posun v různých filozofiích čí náboženstvích. Ale skutečný kontakt nebo dokonce návštěva, by znamenala kulturní šok celého lidstva, nebo spíš ještě něco mnohem horšího.