Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.březen 11:54

Ve zkušební době tě může vyhodit kdykoli během tříměsíční zkušební doby. Abyh mluvil přesně, rozváže s tebou pracovní poměr ve zkušební době. To samé můžeš udělat i ty. Je nepsaným pravidlem, abys to zaměstnavateli oznámil předem, že např. zítra již nepříjdeš, ale zákon to přímo nevyžaduje.
Za vykonanou práci náleží odměna. Takže za odpracovaný čas ti přísluší mzda. Mzda je splatná do konce následujícího měsíce, tedy za únor do 31.3., ale většina zaměstnavatelů má určený termín výplat. V případě zákonného nárokování mzdy (např. soudně) ji můžeš uplatňovat po uplynutí 15 dní po termínu, tedy nejdříve od 16.4.
Co se týše ZP, pokud jsi na ÚP,hradí jej za tebe stát. Ty nic platit nebudeš. Pokud jsi pracoval v únoru i jen 5 dní a teprve až od března jsi v evidenci ÚP, pojistné neplatíš.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.březen 12:03

Ve zkušební době tě může vyhodit kdykoli během tříměsíční zkušební doby. Abych mluvil přesně, rozváže s tebou pracovní poměr ve zkušební době. To samé můžeš udělat i ty. Je nepsaným pravidlem, abys to zaměstnavateli oznámil předem, že např. zítra již nepříjdeš, ale zákon to přímo nevyžaduje.
Za vykonanou práci náleží odměna. Takže za odpracovaný čas ti přísluší mzda. Mzda je splatná do konce následujícího měsíce, tedy za únor do 31. 3., ale většina zaměstnavatelů má určený termín výplat. V případě zákonného nárokování mzdy (např. soudně) ji můžeš uplatňovat po uplynutí 15 dní po termínu, tedy nejdříve od 16.4.
Co se týše ZP, pokud jsi na ÚP, hradí jej za tebe stát. Ty nic platit nebudeš. Pokud jsi pracoval v únoru i jen 5 dní a teprve až od března jsi v evidenci ÚP, pojistné neplatíš.