anonym
Odpověděl/a – 6.červenec 10:24
anonym
Odpověděl/a – 6.červenec 10:33
Kávu jsem měl rád a dal jsem si někdy i dvašálky denně (s mlékem a cukrem). Postupem času jsem mi zní začínalo dělat zle. Myslím, že vím, čím to je a mohu potvrdit tyto tvrzení.
Diskuze: Citlivost na lepek a problém s kávou
Je mi po kávě zle, kromě divného pocitu v žaludku mám po vypití kávy stav psychické úzkosti. Gastroenterolog mi řekl, že lidé s citlivostí na lepek (celakie, duhringova dermatitida, alergie na lepek, Crohnova choroba atd.) mají po kávě velmi často problémy. Máte to taky tak?
Vloženo 24.05.15 14:41
#1 Václavek Miroslav
Taky mi kafe nedělá dobře, mám po něm jakýsi vnitřní třes.
Vloženo 24.05.15 15:28
#2 Magdě
Na začátku jsem měl, také tento problém a ještě k tomu i průjem a občas mi káva dráždila tlusté střevo. Vyzkoušel jsem téměř všechny možnosti co se pití kávy týče. Už jsem to vzdal a kávu opustil. Jenže po třech týdnech tvrdé abstinence jsem byl tak unavenej, že když si namočíte tři mokré deky a hodíte přes sebe, tak jsem se nějak tak cítil! No a tak si zase kafe uvařil a bylo to OK, ale dráždivé střevo se znovu ozvalo. Začal jsem teda o kafe číst a číst až jsem přečtl asi 15 knih. Dozvěděl jsem se mnohé. Tady se to ani nedá všechno napsat. Při problémech s kávou se doporučuje „vyzkoušet“ přejít na pití kávy překapávané tj. přes papírový filtr. Překapávač se dá kvalitní koupit i za cca 900,– Krátce proč je to nejzdravější: káva má zachovaný veškerý kofein, o ten nepříjdete. Zbaví se nečistot a kyseliny kávové, která dráždí tlusté střevo, tedy tračník a má PH OK, tedy nepřekyseluje žaludek. Mohou jí pít i lidé s refluxem!!! Samozřejmě ještě záleží na kvalitě papírových filtrů- (bambusové složení-přírodní materiál je ideál) a středně pražené kávy, bez aromat a leštidel a oleje. Tyto složky ve kvalitní kávě nemají co dělat. Přepražená káva je karcinogení. Nevýhoda je, že káva je téměř bez pěny, ale za nějakou dobu si zvyknete. Ostatní rozpouštědla a chemokofein, to není kafe a žádný barista si takovou kávu do úst nenalije!! Vyzkoušejte a uvidíte, pokud Vám bude vadit i tato, máte opravdu asi vážnější střevní problémy, případně přímo intoleranci na kafe.
#5 Labušová
Káva mi způsobuje obrovskou únavu a třes rukou.
PS: Někdy bych mohl zkusit snad jěště udělat si kávu přes filtr a použít umělé sladidlo. Cukrem již sladit nemůžu. Uvidíme.
Zdroj: http://www.celiak.cz/diskuze/onemoci/7224
Odpověděl/a – 6.červenec 12:02
Kávu jsem měl rád a dal jsem si někdy i dva šálky denně (s mlékem a cukrem). Postupem času se mi z ní začínalo dělat zle. Myslím, že vím, čím to je a mohu potvrdit tato tvrzení.
Diskuze: Citlivost na lepek a problém s kávou
Je mi po kávě zle, kromě divného pocitu v žaludku mám po vypití kávy stav psychické úzkosti. Gastroenterolog mi řekl, že lidé s citlivostí na lepek (celakie, duhringova dermatitida, alergie na lepek, Crohnova choroba atd.) mají po kávě velmi často problémy. Máte to taky tak?
Vloženo 24.05.15 14:41
#1 Václavek Miroslav
Taky mi kafe nedělá dobře, mám po něm jakýsi vnitřní třes.
Vloženo 24.05.15 15:28
#2 Magdě
Na začátku jsem měl, také tento problém a ještě k tomu i průjem a občas mi káva dráždila tlusté střevo. Vyzkoušel jsem téměř všechny možnosti co se pití kávy týče. Už jsem to vzdal a kávu opustil. Jenže po třech týdnech tvrdé abstinence jsem byl tak unavenej, že když si namočíte tři mokré deky a hodíte přes sebe, tak jsem se nějak tak cítil! No a tak si zase kafe uvařil a bylo to OK, ale dráždivé střevo se znovu ozvalo. Začal jsem teda o kafe číst a číst až jsem přečtl asi 15 knih. Dozvěděl jsem se mnohé. Tady se to ani nedá všechno napsat. Při problémech s kávou se doporučuje „vyzkoušet“ přejít na pití kávy překapávané tj. přes papírový filtr. Překapávač se dá kvalitní koupit i za cca 900,– Krátce proč je to nejzdravější: káva má zachovaný veškerý kofein, o ten nepříjdete. Zbaví se nečistot a kyseliny kávové, která dráždí tlusté střevo, tedy tračník a má PH OK, tedy nepřekyseluje žaludek. Mohou jí pít i lidé s refluxem!!! Samozřejmě ještě záleží na kvalitě papírových filtrů- (bambusové složení-přírodní materiál je ideál) a středně pražené kávy, bez aromat a leštidel a oleje. Tyto složky ve kvalitní kávě nemají co dělat. Přepražená káva je karcinogení. Nevýhoda je, že káva je téměř bez pěny, ale za nějakou dobu si zvyknete. Ostatní rozpouštědla a chemokofein, to není kafe a žádný barista si takovou kávu do úst nenalije!! Vyzkoušejte a uvidíte, pokud Vám bude vadit i tato, máte opravdu asi vážnější střevní problémy, případně přímo intoleranci na kafe.
#5 Labušová
Káva mi způsobuje obrovskou únavu a třes rukou.
PS: Někdy bych mohl zkusit snad jěště udělat si kávu přes filtr a použít umělé sladidlo. Cukrem již sladit nemůžu. Uvidíme.
Zdroj: http://www.celiak.cz/diskuze/onemoci/7224