Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.únor 20:45

Za multivitamíny, jsou nesmyslně vyhozené peníze. Např. Cent*um není zrovna levný.
Některý mix může těloi dobře přisvojit. Jiné vitamíny i prvky se nemají podávat v jedné dávce společně (např. A s E, Mg se Zn, Se se Zn aj.), tělo nepřisvojí nic. Je vhodný časový odstup. Jindy potřebuje vitamín/prvek další „kamarády“, pro dobré přisvojené.
B komplex je osvědčený (u mne i laboratorně ověřený). B9 (kyselina listová v něm asi není)Pokud je třeba „přidat“ (pro deficit), konkrétní vitamín skupiny B, lze přidat/přikoupit (thiamin ráno se snídaní, při pravidelném pití kávy a čaje = snižují schopnost krátkodobé paměti; pyridoxin atp,). B vitamíny podporují chuť k jídlu. Kdo nechce přibrat, spíše i shodit, má doplňovat po jídle.
Provitamín A = 1 – 2× týdně nastrouhat mrkev. Orestovat k zahnědnutí na řepkovém oleji/másle. Dochutit (sůl, cukr, citron), zbaštit nebo přidat do porce jídla/polévky.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.únor 20:49

Za multivitamíny jsou nesmyslně vyhozené peníze. Např. Cent*um není zrovna levný.
Některý mix může těloi dobře přisvojit. Jiné vitamíny i prvky se nemají podávat v jedné dávce společně (např. A s E, Mg se Zn, Se se Zn aj.), tělo nepřisvojí nic. Je vhodný časový odstup. Jindy potřebuje vitamín/prvek další „kamarády“ pro dobré přisvojení.
B komplex je osvědčený (u mne i laboratorně ověřený). B9 (kyselina listová v něm asi není) Pokud je třeba „přidat“ (pro deficit), konkrétní vitamín skupiny B, lze přidat/přikoupit (thiamin ráno se snídaní, při pravidelném pití kávy a čaje = snižují schopnost krátkodobé paměti; pyridoxin atp,). B vitamíny podporují chuť k jídlu. Kdo nechce přibrat, spíše i shodit, má doplňovat po jídle.
Provitamín A = 1 – 2× týdně nastrouhat mrkev. Orestovat k zahnědnutí na řepkovém oleji/másle. Dochutit (sůl, cukr, citron), zbaštit nebo přidat do porce jídla/polévky.