Avatar uživatele
Zlatý

Máte tučnou chuť a tedy schopnost rozpoznat chuť tuku, která může být důvodem k obezitě?

Jazyk rozlišuje čtyři základní chutě: sladkou, slanou, kyselou a hořkou.

Uznávána je také pátá chuť rozpoznávající látky bohaté na bílkoviny, dnes umami. Objev šesté chuti by podle vědců mohl být způsobem, jak omezit nadváhu.

Šestou chuť zjistili vědci z australské univerzity. Podle nich jazyk kromě obvyklých chutí dokáže rozeznávat i chuť tučného. Ta by podle vědců mohla být způsobem, jak omezit nadváhu.
Také zjistili, že lidé, kteří jsou velmi citliví na tučnou chuť v potravě, jedli méně tučná jídla a měli menší BMI (index tělesné hmotnosti) než ti, kteří na ni nebyli tak citliví. Výzkumníci se budou nyní zabývat tím, proč někteří lidé tučné dokážou rozpoznat spíš než jiní.

Podle
http://tech.ihned.cz/…

--
Otázku jsem vložila kdysi v minulosti, ale neexistuje. Na tučnou chuť nebyla vložená.
--

O čem svědčí jednání uživatele jugara, když už potřetí nahlašuje otázku, která se neopakuje?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Chuť rozpoznat chuť tuku asi tedy nemám. Ale vím že zvláště u jídel vařených a masných je tuk nositelem chuti. A chutná mi podstatně více i maso prorostlé, než úplně libové. zřejmě bych se pro podobný výzkum absolutně nehodil.
K druhé části otázky : Jednání uživatele Jugara ať už se týká nahlašování otázek, mazání odpovědí, které sice nic neporušují, ale mu se nelíbí,. stejně tak vkládání všelijakých rádoby vtipných videi z netu, i když je většina uživatelů už viděla před delší dobou, vytváření zmatených otázek na kdejakou zprávu z netu. Kterou si každý může přečíst a podobně, svědčí pouze o jeho tuposti a omezenosti a o jeho potřebě být stále viditelný a pokud možno středem pozornosti.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Možná z důvodu "obvyklého" mizení otázek i odpovědí je dotaz na stránkách dvakrát: http://www.odpovedi.cz/… ...

k otázce:
Nemám :o) ...
Nevím, co si mám představit pod pojmem "tučná chuť". Pochopím tučnou konzistenci- cosi mazlavého. Jestli se to dá definovat pojmem chuť? Pro mě osobně je nepříjemná právě ona mazlavost než samotná chuť, je-li jídlo cítit (více než po čemkoliv jiném) právě po tuku, vadí mi...

Z jiného článku ( http://www.novinky.cz/… ) se lze dočíst o chuti vápníku. I přes to, že je definována jako hořká, lehce kyselá, dostala pro objevení receptoru, kterým vápník vnímáme, svoje "osobní" pojmenování. I přes popis základních chutí.
Povidla jsou sladká. Budu-li lempl, budou i mírně připálená (-nahořklá), ale i přes všechnu švestkovou chuť bych jim přívlastek povidlová nedala. Určitě ne v definici "základní chutě". Osobně mi to přijde trochu jako s barvou- jsou základní, jejich smícháním dostanete další barvy, ale už se za základní nepovažují. Chuť- dle článku- ano..

V jiném článku jsem našla definici chutě pálivé. Další článek ji však vyvracel, více než o chuť jde o dráždění receptorů bolesti. Podobně třeba jako u kopřivy. V obou případech si mozek podnět přebere jako "horký".

V článku http://www.rozhlas.cz/… o tučné chuti se mj. píše:"Když lidem ucpali nos a nepociťovali vůni tuku, jejich schopnost rozpoznat tuk klesla." Další pokusy nejsou přesně popsány. Jednou jsem viděla v televizi pořad, kde soutěžící měli uhádnout pokrm čistě podle chuti, měli zavázané oči, ucpaný nos. Málokomu se podařilo správně identifikovat potravinu čistě z chuťových poznatků. U spousty pokrmů se jim díky absenci čichu z oblíbených potravin staly potraviny, které jim nechutnaly. Říká se, že jablko, cibule a brambory chutnají úplně stejně, rozdíl vnímáme právě díky rozdílnému aroma... Vůně chuť doprovází od jakživa, spousta lidí čichá k jídlu dřív než ho vůbec ochutnají. Jsme-li nastydlí, máme-li chřipku, nemáme ani moc chuti k jídlu, vše chutná- kvůli absenci vůně- stejně...

Ale abych se svým laickým pohledem nebyla až tak kritická- vezmu-li z definice chuti (http://zdrava-vyziva.zdrave.cz /…, že :"Centrum vnímání chuti je v temenním laloku mozkové kůry, kde se také tvoří výsledná, námi vnímaná chuť. Ta je ovlivněna mnoha faktory, jako je složení jídla, jeho konzistence, ale i vzhled a vůně.", může být tuková chuť jakýmsi "evolučním zbytkem", kdy tuk v potravě znamenal především maso, tedy dostatek jídla (energie, tukových zásob…) pro všechny. Nebo naopak- z podobných důvodů- "evolučním pokrokem" :o)


Avatar uživatele
Zlatý

Proč tu je stejná otázka podruhé?

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Jugarovu odpověď jsem nahlásila jako urážlivou a lživou. Jak jsem napsala, když jsem otázku vložila poprvé, tak ji jugar nahlásil. Nešlo o opakování.

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Jak jsem napsala u otázky, jugar ji nahlásil. Poprvé admin potvrdil její smazaní. Vložila jsem znova, opět jugar nahlásil, takže třetí pokus. Otázka už zůstala, admin navíc vrátil tu předchozí.

Ratava pochopila správně. Děkuji.

Avatar uživatele
Stříbrný

Agneta

Ono by to mohlo vypadat na diskuzní otázku, ale jako samostatná otázka to je naprosto v pořádku, tak nevím, proč to bylo smazáno:D

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1605
Zlatý mosoj 1494
Zlatý marci1 1278
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 714
Zlatý quentos 713
Zlatý iceT 565
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.