Avatar uživatele
Pokročilý

Jak začít s vařením? Překonat tu nechuť a lenost

je mi už 21 let a pořád se nemůžu dokopat k tomu se naučit vařit - však doma je to pohodlné, je navařeno od maminy, ale když jsem o víkendech u přítele, tak žijeme o instatních polévkách a konzervách.. bojím se, že znehodnotím jídlo spálením, rozvařením nebo něčím jiným a tak se do toho radši nepouštím - nevíte o nějaké dobré stránce, která je přímo pro začátečníky? ne pouze suroviny a krátký postup, ale i nějaké vysvětlení a jak poznám, že je něco už hotové atd.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Vlastní zkušenost: ony vám ty instantní polívky a konzervy začnou hoodně rychle lízt krkem ;o) Pak se člověk pomalu propracuje k masu na pánev, semtam k nějaké jednoduché omáčce... a pak dojde i na něco složitějšího.
Já jsem teď v té jednoduché fázi. Miluju naložený maso (koupit pěkný vepřový nebo kuřecí prsa, rukama do toho zaňahňnat strouhanej česnek, sůl a případně bylinky, naskládat do krabičky, zalít olejem a pořádně utěsnit igelitovým pytlíkem - nechat v lednici klidně i 3 dny zaležet a pak plesknout na pánev a osmahnout. Vždycky se olizuju až za ušima.
Nebo maso hodit do kapky vody, podusit, ono něco pustí a z toho se dá udělat omáčka (dohustit kapkou mouky rozmíchané ve vodě + ochutit).
Nebo ve vodě po mase rozmíchat balkán sýr nebo nivu, nastavit mlékem, zahustit moučnou vodou, přihodit trošku oregana a je omáčka na těstoviny jedna báseň.
Nebo koupit filety z ryby, vymáslovat pekáček, rybu posolit z obou stran, posypat kmínem, plesknout na pekáček, trošinku podkápnout vodou a jedem (elektrickou troubu dávám na nějakejc 230 nebo tak, musí se to hlídat a po chvíli stáhnout). K tomu vařený brambory a je oběd parádní.
Prostě se toho nebát - v nejhorším případě se to vyhodí. Kdyby se nestalo nic horšího :o) Já zase bojuju s pečením, to je u mě tak 50/50, že to spálím nebo to bude k jídlu.

A jak se pozná, že to je hotový - OCHUTNAT! :o) U všeho na to spolíhám, jen maso preventivně nechávám dělat tak minimálně čtvrt hodiny (platí pro pánev, jinak i dýl).

PS: a NENECHAT SI DO TOHO KECAT! Vařím já, tak mě nechte bejt - radši si to sama zvorám, než aby mi někdo kibicoval, jak co krájet a kdy co udělat. Ona se u vaření dá docela dobře vyvětrat hlava, když si to člověk dělá po svým :o) a pak z toho přijde i ten dobrej pocit.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Hlavně záleží na tom nebát se a sebrat odvahu. Dost hodně dělají zkušenosti. Třeba doma nemusíte asistovat u vaření, ale občas stačí když si pustíte nějaký pořad o vaření (např: Babicovy dobroty, Kluci v akci, Prostřeno atd.), tam také můžete vidět co a jak, kdy poznáte, že je to uvařené atd.
Na internetu je spoustu kuchařek, tak se stačí mrknout :). Pokud jídlo zkazíte, tak v záloze máte přece konzervu :)


Avatar uživatele
Bronzový

jeden čas vycházelo v Apetitu Poprvé s Ditou P. - obrázkové postupy krok za krokem... pamatuju, že takhle dělala třeba pizzu nebo rajsku omáčku ...bylo to tam hezky a jednoduše vysvětleno
jinak paní Dita (Pecháčková) teď působí v magazínu obchodní sítě Albert a taky tam má tyhle svoje návody Poprvé - fakt doporučuju, navíc to v obchodě dostanete zadarmo :)


Avatar uživatele
Zlatý

Mohlo by tě to nasměrovat.

http://ekucharka.net/


Avatar uživatele
Zlatý

To Ti ten chlap za chvíli uteče....:-)Láska přece prochází žaludkem,tak zabojuj a zkus něco jednoduchého.Kuchařek pro začátečníky je všude plno a mamka Ti taky určitě poradí.
Že žádný učený z nebe nespadl,to každý zná a že se ze začátku něco nepovede?Snaha se přece cení,ne?
A myslím,že i v obchodech je dost inspirace i pro ty co vařit neumějí.Stačí třeba Maggi nápady anebo Vitana inspirace,či jak se to jmenuje. Na každém tom sáčku je napsáno co potřebuješ k hotovému jídlu i podrobný postup i doba vaření,ale tam je pak třeba se přizpůsobit podle okolností.Ale když to zkusíš,nic nezkazíš průběžnou kontrolou a ochutnáváním a pak jen šup s jídlem na talíř.
Na druhou stranu určitě nejsi sama kdo vařit neumí,znám jednu 30letou a ta umí jen ohřát párky a uvařit vajíčka,a taky jí to asi nevadí.


Avatar uživatele
Zlatý

vyžeňte ho do hospody a je to, máte to bez práce. Takhle si akorát na tohle rozmazlování nebezpečně zvykne a pak to vaření začne brát jako samozřejmost.


Avatar uživatele
Zlatý

Nebát se, začít, přemýšlet o tom.....možná i trochu experimentovat a hlavně vařit něco hodně dobrého......potom to jde samo.


Avatar uživatele
Bronzový

Mě tedy vaření i pečení vždycky bavilo, ale je pravda, že každý začátek je těžký. Ze začátku bude Tvůj výtvor nejspíš trošku "nervózní", jak ale nasbíráš zkušenosti a dostaneš to do ruky, získáš potřebný fortel a přítelovi se jistě po dobrotách od maminky ani nezasteskne:-) Jinak stránky s video recepty http://jaknato.centrum.cz/…. Je to tam opravdu podrobně, krok za krokem a přesně vidíš, jak má jídlo vypadat v které fázi přípravy. Nebo zkus nabídnout mamce že jí pomůžeš, jistě to uvítá. Ze začátku třeba jen loupat, krájet a míchat, pak Tě nechá dělat víc, až pod jejím dozorem uvaříš jídlo úplně sama. A hlavně se pořád ptej, když něco nebudeš vědět. Nebo si s kámoškama udělejte o víkendu třeba na chalupě dámskou jízdu, a navařte si na ní dobroty společně. Před nima se možná víc uvolníš, než abys vařila se strachem, jestli se před přítelem neztrapníš (i když věřím že jistě ne:-)) Držím palce!


Avatar uživatele
Stříbrný

Když bude nechuť a lenost, tak se to nikdy nenaučíš tak, jak bys třeba chtěla.
Musíš se do toho postupně "vnořit" - já osobně jsem s tím nikdy neměla problém. Ve svých skoro 20-ti letech uvařím skoro všechno (co mi chutná teda =D) - svíčkovou, guláše, různé maso a polévky, i když pečení cukroví mi dělá trochu problém =D.
Začni něčím jednoduchým - kup si nějakou kuchařku pro mladé a začátečnice (třeba tuhle http://www.sirion.sk/… - mám jí také - není tam toho moc, ale pro začátek stačí).
Zkus se poptat mamky, babičky nebo někoho kdo vařit umí.
Já nevim, co má poradit - já to mám v genech - po tátovi - ten umí perfektně vařit.


Avatar uživatele
Zlatý

vašemu příteli tedy nezávidím.
žaludku také ne.

máte nejvyšší čas s tím něco udělat.
Jako první udělejte kritiku vaší mámy - proč vás to nenaučila?

My byli jako děcka pořád v kuchyni a něco mlsali a přirozeně, i pomáhali.


Avatar uživatele
Bronzový

Tak se toho tolik neboj, když uděláš chybu- co na tom? Vaření není chyrurgie, často i když se to jakoby pokazí, pořád je to k snědku a postupně se vypracuješ.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.