Avatar uživatele
elektrikář

Jak naložit zelí aby skysalo a jak jej uložit na zimu??

mléčné kvašení zelí
Doplňuji:
Potřebuji znát množství soli na 5 kg strouhaného zelí.
A přibližnou dobu kvašení.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 3880 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pouze sůl, kmín, udusat, zatížit a uskladnit v temnu a chladnu.
Více viz kysané zelí na netu 😉
Praxe
Doplňuji:
hobby.idnes.cz/ky­sane-zeli-vyroba-0a2-/hobby-domov.aspx?c=A130221­_110424_hobby-domov_bma

Upravil/a: www

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

U nás se krouhalo a šlapalo do spec. soudku. Prosypávalo se solí s kmínem. Vyšlapaná voda se odlévá. Po naplnění soudku zatížit a nechat kvasit. Bordel zezhora čistit. Teď nevím jak dlouho se nechává kvasit, třeba se ozve někdo s přesnějšíi informacemi. Pak se očistí, sud zavře a nechá se v chladu. Soudek má poklici která dosedá do drážky s vodou (trocha převařené vody) takže je hermeticky uzavřen. Zelí by mělo zůstat v chladu, ne v mrazu. Při pravidelném odebírání zelí a péči o čistotu vydrží do další sezony. (Odebírá se opatrně po vrstvách, „potrhaný“ povrch zelí je nežádoucí, je to místo, kde se může uchytit nějaká ta plíseň)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

ad Doplněna: Sůl není primárně na to, aby naložené zelí bylo slané, ale aby při šlapání lépe pustilo vodu. Protože vyšlapaná voda se vylévá a sůl je v ní samozřejmě rozpuštěna, zůstává v samotném zelí v sudu jen málo soli, takže její spotřeba není nijak kritická. Nám na ten soudek určitě stačí kilový pytlík a kolikrát ještě zbude. Jinak kameňáček po naložení necháváme cca 5 dní při pokojové teplotě, kvašení probíhá již první den – je slyšet unikající bublinu CO2. Po těch pěti dnech už se bakterie mléčného kvašení dostatečně pomnožily a soudek přenášíme do sklepa; tam probíhá dokvašování a zároveň nižší teplota brání v přílišnému množení ostatním nežaádoucím bakteriím. Tu dobu dokvašování odhaduju tak na 10–15 dní, než je zelí opravdu hotovo, ale popravdě my jsme se na něj nikdy tak brzy nevrhali, ještě jsme vždy měli zbytky loňského zelí v zavařovačkách.

Ještě doplním to nakládání: my dáváme na vrchní vrstvu čistou látku a tu přikrýváme dubovým prkénkem a to ještě zatížíme žulovou kostkou, z toho plyne, že zelí nikdy nenakládáme po okraj, ale necháváme minimálně cca 20 cm na výšku místa (podle toho, kolik zelí nakoupíme). Zalijeme na prst převařenou vychladlou vodou. Při rozbíhání kvašení při vyšší teplotě hladina roste, takže raději méně vody, aby se nepřelila přes okraj. V zimě pak při každém odebírání zelí se prkénko a kámen omyjí a plachetka se vyjme tak, aby se zachytilo co nejvíc plovoucího „sajrajtu“ a vymáchá se. Po vyjmutí zelí opět plachetka, prkénko a kostka a dolít na prst vody. Doplní se rovněž uzávěrová voda v korýtku.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

ad cochee: U nás to zelí bylo zatíženo jen při kvašení (těch prvních pár dní). Pak už zůstalo v uzavřeném soudku navolno a bez vody. Je fakt, že párkrát se začlo kazit…

před 3880 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Dochy, nám se s tím zálevem nezkazilo nikdy, ale to samozřejmě může být i jinými faktory – teplota, hermetičnost uzavření, nevím 🙂 Bez zatížení a plachetky někdy zelí vyplave na hladinu. Ovšem u nás gró té zálivky je, že je ZELŇAČKA – tedy nemyslím zelnou polévku, ale ten lák nebo jak to nazvat, námi zbožňovaný nápoj většinou s projímavými účnky 😉

před 3878 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

My jsme „ujížděli“ na „okurkách“. Vykrájené středy z hlávek se očistili od zbytků listů (zkrátka okrájeli dohladka a do čista) větší se řízli podél a postupně přidávali ke šlapanému zelí (vždy pár kousků do vrstvy). Když se zelí odebíralo a zrovna se narazilo na rodinku, měli jsme pochoutku…

před 3878 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Hm, zajímavé. Asi tam tajně jeden košťál schovám ;) Jinak u nás klasika – jabka „jadrničky.“

před 3878 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
www

Aby byl odkaz funkční, odstraň z něj mezery. Pokud to neumíš dej do Google ‚kysané zelí výroba‘ a bude to hned ten první odkaz!

před 3880 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anyone

ad www – tady jej máš funkční, při kopírování stačí kliknout pravým myšítkem na adresový řádek a pak levým na „kopírovat“. – Je potřeba, aby funkční link začínal http – viz níže:

http://hobby.id­nes.cz/kysane-zeli-vyroba-0a2-/hobby-domov.aspx?c=A130221­_110424_hobby-domov_bma

před 3880 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek