Avatar uživatele
Stříbrný

Jak naložit zelí aby skysalo a jak jej uložit na zimu??

mléčné kvašení zelí
Doplňuji:
Potřebuji znát množství soli na 5 kg strouhaného zelí.
A přibližnou dobu kvašení.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Pouze sůl, kmín, udusat, zatížit a uskladnit v temnu a chladnu.
Více viz kysané zelí na netu ;-)
Praxe
Doplňuji:
hobby. idnes. cz/kysane- zeli- vyroba- 0a2- /hobby- domov. aspx?c=A130221_110424_hobby- domov_bma

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

U nás se krouhalo a šlapalo do spec. soudku. Prosypávalo se solí s kmínem. Vyšlapaná voda se odlévá. Po naplnění soudku zatížit a nechat kvasit. Bordel zezhora čistit. Teď nevím jak dlouho se nechává kvasit, třeba se ozve někdo s přesnějšíi informacemi. Pak se očistí, sud zavře a nechá se v chladu. Soudek má poklici která dosedá do drážky s vodou (trocha převařené vody) takže je hermeticky uzavřen. Zelí by mělo zůstat v chladu, ne v mrazu. Při pravidelném odebírání zelí a péči o čistotu vydrží do další sezony. (Odebírá se opatrně po vrstvách, "potrhaný" povrch zelí je nežádoucí, je to místo, kde se může uchytit nějaká ta plíseň)


Avatar uživatele
Stříbrný

ad Doplněna: Sůl není primárně na to, aby naložené zelí bylo slané, ale aby při šlapání lépe pustilo vodu. Protože vyšlapaná voda se vylévá a sůl je v ní samozřejmě rozpuštěna, zůstává v samotném zelí v sudu jen málo soli, takže její spotřeba není nijak kritická. Nám na ten soudek určitě stačí kilový pytlík a kolikrát ještě zbude. Jinak kameňáček po naložení necháváme cca 5 dní při pokojové teplotě, kvašení probíhá již první den - je slyšet unikající bublinu CO2. Po těch pěti dnech už se bakterie mléčného kvašení dostatečně pomnožily a soudek přenášíme do sklepa; tam probíhá dokvašování a zároveň nižší teplota brání v přílišnému množení ostatním nežaádoucím bakteriím. Tu dobu dokvašování odhaduju tak na 10-15 dní, než je zelí opravdu hotovo, ale popravdě my jsme se na něj nikdy tak brzy nevrhali, ještě jsme vždy měli zbytky loňského zelí v zavařovačkách.

Ještě doplním to nakládání: my dáváme na vrchní vrstvu čistou látku a tu přikrýváme dubovým prkénkem a to ještě zatížíme žulovou kostkou, z toho plyne, že zelí nikdy nenakládáme po okraj, ale necháváme minimálně cca 20 cm na výšku místa (podle toho, kolik zelí nakoupíme). Zalijeme na prst převařenou vychladlou vodou. Při rozbíhání kvašení při vyšší teplotě hladina roste, takže raději méně vody, aby se nepřelila přes okraj. V zimě pak při každém odebírání zelí se prkénko a kámen omyjí a plachetka se vyjme tak, aby se zachytilo co nejvíc plovoucího "sajrajtu" a vymáchá se. Po vyjmutí zelí opět plachetka, prkénko a kostka a dolít na prst vody. Doplní se rovněž uzávěrová voda v korýtku.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

ad cochee: U nás to zelí bylo zatíženo jen při kvašení (těch prvních pár dní). Pak už zůstalo v uzavřeném soudku navolno a bez vody. Je fakt, že párkrát se začlo kazit...

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

Dochy, nám se s tím zálevem nezkazilo nikdy, ale to samozřejmě může být i jinými faktory - teplota, hermetičnost uzavření, nevím :-) Bez zatížení a plachetky někdy zelí vyplave na hladinu. Ovšem u nás gró té zálivky je, že je ZELŇAČKA - tedy nemyslím zelnou polévku, ale ten lák nebo jak to nazvat, námi zbožňovaný nápoj většinou s projímavými účnky ;-)

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

My jsme "ujížděli" na "okurkách". Vykrájené středy z hlávek se očistili od zbytků listů (zkrátka okrájeli dohladka a do čista) větší se řízli podél a postupně přidávali ke šlapanému zelí (vždy pár kousků do vrstvy). Když se zelí odebíralo a zrovna se narazilo na rodinku, měli jsme pochoutku...

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

Hm, zajímavé. Asi tam tajně jeden košťál schovám ;) Jinak u nás klasika - jabka "jadrničky."

Avatar uživatele
Zlatý

www

Aby byl odkaz funkční, odstraň z něj mezery. Pokud to neumíš dej do Google 'kysané zelí výroba' a bude to hned ten první odkaz!

Avatar uživatele
Pokročilý

anyone

ad www - tady jej máš funkční, při kopírování stačí kliknout pravým myšítkem na adresový řádek a pak levým na "kopírovat". - Je potřeba, aby funkční link začínal http - viz níže:

http://hobby.idnes.cz/…

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.