Avatar uživatele
Stříbrný

Jak na sterilizaci strouhaných jablek na štrůdl, v zimně.

Doplňuji:
Jde mi o teplotu, vody v hrnci z lahvemi z jablky, a čas jak to mám dlouho, to mám strilizovat

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

sterilizácia sa v domácich podmienkam prevádza pôsobením tepla, tepelnou úpravou.

takže zavariť, podobne ako jablkový kompót, prípadne použiť jablkový kompót.

ponúka sa i možnosť jablká zmraziť.

ale:

babička jablká (zdravé jablká) odkladala na drevenú policu (v špajzi, na skriňu), kde kľudne vydržali čerstvé i do jari.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

|Jablka omýt, oloupat, nahrubo nastrouhat. Do čistých sklenic dávat vrstvu cca 3 cm strouhaných jablek, prosypat dvěma vrchovatými lžícemi krystalového cukru a tak pokračovat až cca 1 cm od horního okraje sklenice. Zavíčkopvat a klasicky zavařžit. Nepřevařit, protože jinak by byla jablka rozvařená.
Doplňuji:
Teplota tak 80 stupňů a podle velikosti sklenice 20, nebo 30 minut. Litrovku 40 minut.


Avatar uživatele
Zlatý

Tady máš kopu předpisů, dokonce i jedno video :
http://search.seznam.cz/…
Dělávala jsem to pravidelně, ale vždy jen ve vlastní šťávě bez cukru :-)


Avatar uživatele
Bronzový

Nevím jakým způsobem bys chtěl sterilizovat jablko a pokud to jde tak to snad radši ani vědět nechci :DDDD
Ach ta čeština, jen je zajímávé, že takoví místní géniové jako je očko se nad tím ani nepozastaví.

PS: píše se sterilace

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

Arygnoc: Jablka, která by vydržela celou zimu primárně nebývají určena na štrůdl. Přes zimu vydrží jen některé odrůdy a i z nich jen exempláře bez kazů. Všechna horší jablka jsou jen k rychlé spotřebě (ta horší z nich pouze v kuchyni) nebo konzervaci.
Kompot není jednoduše použitelný pro štrůdl kvůli vodě.
Žena také zavařuje strouhaná jablka. Nejsem si jist jestli s cukrem, když si vzpomenu, zeptám se večer.

Avatar uživatele

anonym

Dochy, cukr tam funguje jako konzervant. Bez něj by se strouhaná jablka kvasila a kazila. Proto se jej musí dávat poměrně hodně. Za to už se ale nesladí ovoce na koláči nebo ve štrůdlu. Tam už se přidává pouze koření.

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

vím, že cukr dost pomáhá, na druhou stranu, co to sterilování teplem?

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

Tak zpráva od ženy: zavařuje jen nastrouhaná jabka s trochou skořice podle návodu z netu. Žádný cukr. Čas ani teplotu z ní nedostanu ;-)
Jablka ve sklenicích máme ještě z loňska.

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa

Já přidávám skořici až před pečením a dvě vrchovaté lžíce cukru mi stačí na celý štrůdl, někdy ani tolik ne. Je smutné, že se hodnotí i vyloženě nesprávné odpovědi ... :-(

Avatar uživatele
Stříbrný

elektrikář

Jedná se zabití všech spor plísní, a kvasinek. Aby se nám výrobek nekazil. Cukr do sklenic nepřidávám. Jen jsem to dělával podle odhadu.Chtěl jsem jen znát technické parametry

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.