Avatar uživatele
Stříbrný

chtěl bych poprosit o radu ohledně kvásku na lívance

promiňte mi to, nejsem staročeská babička, proto bych potřeboval radu a mám k tomu dva recepty:
a) http://recepty.vareni.cz/…
b) http://www.recepty.cz/…

1) až na detaily jsou oba stejné, jeden však používá polohrubou, druhý hladkou mouku. Jak se to projeví ve výsledku?
2) jak poznám, že mi kvásek vzešel a po přibližně jaké době mohu počítat, že vzejde, abych z něj mohl v receptu a) umíchat těsto?
3) a k receptu b) - co znamená nechat těsto kynout dvakrát, co přesně se dělá mezi prvním a druhým kynutím?

Bohužel podobné množství otázek mám téměř u každého receptu, měl by někdo napsat staročeskou kuchařku pro nekuchaře.
Doplňuji:
jéé to je super, vám se to povedlo a mezitím co vy jste smažily, já stál v obchodě, držel v ruce droždí a říkal prodavačce, ať mi ukáže, kde tam mají kvasnice, že když mají drořdí, že určitě ty kvasnice musí mít taky:)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Lívance dělám z hladké mouky , dělám je následovně - do vlažného mléka nasypu mouku trochu cukru a nadrobím droždí přidám vajíčko a vše dobře promíchám a nechám na teple , cca po 20 minutách se objem těsta začne zvětšovat - kyne . A tak si rozpálím pánev a jen slabě potírám mašlovačkou tukem a liji těsto - lívance jsou jemné mechové a nejsou nacucané tukem . Před každým lívancem opět slabě pomašluji pánev .
Tvé odkazy jsem neotvírala, z polohrubé mouky lívance nedělám - tu mouku spíš používám na různé pečení a nebo vaření knedlíků.
1. Z hladkého těsta budou jemnější
2. pokud dáš kvásek k teplu vzejde během pár minut .
3.Těsto nechat kynout dvakrát znamená podle mne že ho po prvním kynutí zamícháš a pak necháš znovu nakynout.

Doplňuji:
Tak jsi mne nalákal ,už jsem je chtěla udělat před týdnem - těsto dělám husté, aby byly pěkně mechové a jemné a nebyly mastné - dala jsem k topení a za chvíli budu smažit , pak ti vložím výsledek- neboj se toho- povedou se ti.
http://www.nahraj-obrazek.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Peču lívance z polohrubé mouky. Kamarádka ale přišla s tím, že její známá (vyhlášená sukrářka) už nepoužívá jinou mouku než hladkou. Logicky by mělo být těsto z hladké mouky hladší.
Kvásek, který vzešel, poznáš podle toho, že kvasnice "vyplavou" nahoru a tvoří se bublinky.
Nechat těsto kynout dvakrát znamená, že po jeho vykynutí (částečném) je trochu zvrchu poboucháš, ono "slehne" a začne kynout znovu.
Mám Babiččinu kuchařku a mám pocit, že i pro kuchařské amatéry je docela pochopitelná. Pokud zase na něco narazíš, tak se prostě ptej. Bude lepší odpovědět na Tvůj dotaz než psát rovnou kuchařku. ☺
Výborná je Kuchařka naší vesnice.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa

Nabízím lívance bez kvásku, ale s ovesnými vločkami :
1/2 l mléka, 100 g ovesných vloček, 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1/3 pr. do peč., špetka soli
Studenou vodou propláchnuté vločky zalít 1/4 l horkého mléka a nechat cca 30 min stát. Pak se přidá mouka s práškem do pečiva + vejce + sůl + zbytek mléka.
Další postup jak píše Hanulka, které tímto k lívancům gratuluji :-)

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

Sůwo, také někdy dělám s vločkami a třeba přidám nastrouhané jablko a vmíchám do těsta - zase je to trochu změna - a díky :D:D- byly coby dup

Avatar uživatele
Zlatý

Sůwa

Dobrý nápad to jablíčko. Už jsem to kdysi někde četla, ale zapomněla. Jen co dojím připravené zásoby, udělám si ty lívance taky :-D

Avatar uživatele
Zlatý

hanulka11

Tak ti posílám moje usmažené lívance - dělám je na menší pávičce - nemáme rádi z lívanečníku- tyto jsou takové -jako dělávaly babičky na těch litinových tálech.
Každý si je vezme s čím má rád - já mohu klidně jen tak, bez mazání- manžel má rád s cukrem a skořicí , nejlepší jsou ale se žahourem.
http://www.nahraj-obrazek.cz/…

Avatar uživatele
Zlatý

briketka10

holky vy jste mě naštvaly já zas musím do Globusu
na nákup, ale, že mi nechutná už sladký tak aspoň
pro zakysanou smetanu tři velký si koupím, jak ráda
bych si dala ty hanulčiny lívanečky hami hami hami :))

Avatar uživatele
Zlatý

Damiana

Mňam:-) Já zas doporučuji to, co má rád můj manžel - potřít povidly a posypat mletým mákem s cukrem a skořicí. A nahoru lžíci šlehačky.

Avatar uživatele

anonym

omlouvám se za tu sukrářku, samozřejmě překlep, má tam být "c"

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.