Avatar uživatele
Bronzový

Změníme stravovací návyky, přikloníme se k se vegetariánství?

Podle Mezivládního panelu pro změny klimatu by mělo lidstvo změnit stravovací návyky. Měli by jíst více rostlinné stravy a snížit spotřebu masa. Mezi skleníkové plyny patří metan, 33% emisí metanu pochází z hospodářských zvířat. Orientací na rostlinnou stravu a snížením spotřeby hlavně červeného masa by bylo možné do roku 2050 snížit emise asi o 15%


https://cs.wikipedia.org/…

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Vyčkejme na rozhodnutí a nařízení úředníků nebo komisí,vždyť i luštěniny mohou negativně ovlivnit klima.:-)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Nojo, už je to tady. Brzy nám začnou diktovat, co můžeme či nemůžeme žrát. (pochopitelně to bude naše "svobodná volba" si vybrat mezi sójou a skutečným masem, na které ale bude uvalena spotřební daň přinejmenším o velikosti té cigaretové či pohonných hmot). Ať žije svoboda, dem(ent)okracie a pravda s láskou! ;) :D :D


Avatar uživatele
Zlatý

Ano, taky na toto téma byl dnes pořad na ČT2 s Di Capriem. Máme sice Pařížskou klimatickou dohodu, ale stále chybí páky na její prosazování v praxi. Chybí politická vůle. Téměř 200 států světa slíbilo hory doly, ale skutek utíká. Ono to asi skončí tak nějak samoregulačně, maso se stane luxusní potravinou jen pro ty bohatší. Moc by mě zajímalo, jak chutná ta nová rostlinná náhražka masa vyvinutá v USA. Prý je burger k nerozeznání od poctivé flákoty. Moc tomu nevěřím.


Avatar uživatele
Bronzový

Vegetariánství je módní záležitost, se zdravým stravováním to nemá nic společného. V mase jsou prvky, bez kterých se tělo neobejde, hlavně v mladém věku člověka, když se vyvíjí.


Avatar uživatele
Stříbrný

Měli bychom a.., ale potřebujeme b.., Proč z jednoho extrému do druhého? Za chvíli nám budou radit, co si oblékat atd. Není sjednocena ani pracovní doba v jednotlivých státech, různě se začíná a různě se dělá. Pokud nám někdo něco doporučuje, tak ať jsou ti, co to dodržují nějak zvýhodněni - finančně a pod. ¨
A nějaká produkce metanu mne nezajímá. Když se tvoří, tak určitě se dá nějakým způsobem využít. Co tak dát na to někomu grant. To by bylo lepší než to, že já a několik milionů budeme jíst zrní, listy, červy a klobásy, a jiné věci by přestaly pro nás existovat.


Avatar uživatele
Pokročilý

:-)))) Politici nemají žádnou vizi v rámci svého volebního období, nevědí, co bude příští týden, ale plánují nám budoucnost do roku 2050. Takovou zodpovědnost za rozhodování bych chtěla mít v práci. :-)))
Hlavně se nesmí nic změnit na vysokém životním standardu elit: pro nás budou ti červi, margaríny, řezanka a "shut up and pay".


Avatar uživatele
Bronzový

Houpy houpy hou, 33%? Kdyby tomu tak opravdu bylo, jezdily bychom dnes v autech na metan.
Někde dokonce píší, že 50%.
V dobách Brontosaurů by vzduch byl nedýchatelný.


Avatar uživatele
Bronzový

Ne. Věřím, že výroba masa může význané přispívat změně klimatu, ale IMHO je významnější celkově jídlem neplýtvat než jíst občas maso.


Avatar uživatele
Stříbrný

V rámci zachování svého zdraví a životního prostředí by to bylo záhodno. Obzvláště Češi si zvykli mít maso každý den, jelikož je všem známo, že náš národ zajímá spíše cena, nikoliv kvalita, avšak v posledních letech se to postupně začíná obracet, jen si na to ještě pár generací počkáme.
Je mi líto těch, kteří nedokáží vynaložit větší úsilí k tomu, aby měli rozmanitější jídelníček.

ad Kepler: Je průser, že burger od Beyond Meat je v USA složený z něčeho jiného, než ten, co se prodává tady. Opět vítězí cena nad kvalitou, viz výše. Každopádně tyto náhražky nejsou plnohodnotnou stravou, a to ani v případě originálního burgeru. Na tom stavět jídelníček je vskutku neuvážlivé :)

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Vložila jsem otázku , ale týkala se USA.

Nevím, jak jsem ji formulovala a co víc jsem v ní uvedla. Nemohu ji najít.

Avatar uživatele
Pokročilý

Ametyst

RyuzakiKate: Docela mě udivuje, že když se výrobci chovají čistě ekonomicky až tak, že z potravin dělají otraviny a šetří na všem, vyčítá se zákazníkovi, že se také chová ekonomicky, tedy podle stavu své peněženky.
Nejdřív se totiž potraviny vyrobí, a zákazníka se opravdu nikdo neptá, kolik procent škrobu nebo sušených broučků tam chce místo masa.

Avatar uživatele
Stříbrný

RyuzakiKate

Co my víme, co se děje mezi výrobci a manažery... Proto si zásadně vařím a peču doma.

 

Zajímavé otázky v kategorii Příroda a životní prostředí

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 976
Zlatý annas 751
Zlatý Kepler 515
Zlatý beer 514
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 440
Zlatý www 357
Zlatý marci1 351
Zlatý gecco 235
Zlatý Lamalam 207

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.