Avatar uživatele
Nenaplněný

Z čeho se dělá chlebový kvásek?

Z čeho se dělá chlebový kvásek?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5167 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
panenka

Rozpis na 1 větší bochník: 450 g žitné mouky chlebové, 550 g pšeničné mouky hladké, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 50 g domácího kvásku, 20 g droždí, špetka cukru, 1 tableta celaskonu, voda

Postup: Smícháme mouky s kmínem, utvoříme důlek, kam rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, rozředíme a droždí necháme zmnožit. Přidáme kvásek, sůl a rozpuštěný celaskon a s moukou a další vodou zpracováváme na těsto. Musí být vláčné a pružné. Hněteme je rukama nebo elektrickým hnětačem, aby se nelepilo. Bochánek přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Když zvětší objem o polovinu, necháme jej ještě asi 45 minut kynout na chladnějším místě. Předehřejeme troubu a dáme péci chléb na moukou posypaném plechu asi 15 minut při nejvyšší teplotě, pak snížíme na 160 st
a zvolna dopékáme. Občas zastříkneme vodou. Propečení kontrolujeme po 45 minutách vpichem špejle. Na závěr teplotu opět zvýšíme na 200 st. Upečený chléb potřeme vodou a necháme vychladnout

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dmg

Rozmoč starý chleba a plivni do něho ono to pak skvasí a máš hotovo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
maxipes

Chlebový kvásek má jednoduchý postup, podívejte se například na tento recept: http://chleba­recepty.cz/jak-na-kvasek/ . Nic složitého to opravdu není.

před 2735 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek