Avatar uživatele
Bronzový

Proč dávají v restauracích tak velké porce jídla? Cílem je přejídání směřující k obžérství?

https://pixabay.com/…

Jako platit celou cenu jen proto, abych si řekl o poloviční porci mi teda nepříjde zrovna taktické a abych si dal jen salát, tak to mě nezaplní na dlouho. Deserty k obědu tak ne. Tekutého chleba se taky nedá najíst.
Jasně nejlepší je si sám uvařit, ale né vždy to třeba jde. Takže proč jsou tak velké porce? Často mi něco zbyde na talíři, takže nevím proč platit plnou cenu. Směřujeme k obžérství a přejídání se už je zase normální?

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Protože i u normální porce si spousta lidí bude stěžovat, že byli ošizeni, že se nenajedli. Zatímco když si někdo stěžuje že je přejedenej, je to pro restauraci reklama. Taky by mi v mnoha případech vyhovovalo, kdybych si mohl říct kolik chci a příp. i podle toho zaplatil...

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Nechodím pravidelně do restaurace. . Ale pokud si vyberu menu, polévku ochutnám jen symbolicky, nebo si ji neberu. Záleží na tom, jak je hustá. a jaké je další jídlo.

Mohu říct, že zpravidla mám tak akorát, vybírám si "lehčí" dietnější jídla. Někdy se rozhoduji mezi 2 restauracemi, když jsou blízko a mohu si přečíst vyvěšený jídelní lístek.

Pokud si vyberu z minutek, tak často jen maso se zeleninou. Nemohu říct, že se přejídám.

Ale nezapíjím pivem, zpravidla si dávám čaj. Nemám ráda studené pití na teplé jídlo..

Záleží na tom, jaký kdo je jedlík. Někdo má málo,. jiný akorát, třetí hodně. Ale myslím si, že norma je stejná . Váha masa se l liší - v menu je zprravidla menší než v minutkách.


Avatar uživatele
Zlatý

Je to jednoduché
Ak by dávali len malé porcie, asi by stratili návštevnosť a hlavne zisk. Ale...
Nikto vás nenúti si objednať plnú porciu, ak sa vám zdá veľká. Môžte si nechať priniesť "detskú" porciu a zaplatiť za ňu. Nechoďte do reštaurácií, kde "detské" porcie nerobia.


Avatar uživatele
Zlatý

Restauratéři se snaží vyhnout tomu, aby se host snad dostatečně nenajedl, prostě radši počítají s většími jedlíky. Taky to pro restauraci vypadá lépe, když servírují větší porce. Pro přípravu menší porce je potřeba téměř stejné práce jaku u té velké, tak proč ne?


Avatar uživatele
Stříbrný

Cílem je spokojený zákazník. A protože tím zákazníkem může být člověk fyzicky pracující s větší potřebou jídla, jsou tomu porce přizpůsobeny. Ano, tím dochází k plýtvání, ale restaurace dost dobře nemůže dělat různé velikosti porcí. Některé spíše bufety ale fungují tak, že si jídlo zákazník sám nabere, zváží a podle váhy zaplatí, to by vám asi vyhovovalo nejlépe.


Avatar uživatele
Stříbrný

Tak mi to plať, já tu porci klidně sním. A neřekl bych, že jsou nějaké velké. Ale kvůli ceně nechodím do restaurací.


Avatar uživatele
Bronzový

Myslím, že není možné takto paušalizovat a ve většině restaurací dávají naproto přiměřené porce. A je jen na zákazníkovi, jestli si kromě hlavního jídla dá ještě předkrm či polévku a desert. Je to stejné jako třeba v pizzeriích: znám lidi, co se celou pizzou úplně nenají a jiné, kteří si dávají pizzu s někým napůl nebo si berou zbytek sebou, ale většina lidé celou pizzu sní.
A také platí, že čím luxusnější restaurace, tím menší porce. Takže obrovské porce mají tak max. levné čínské vývařovny.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1214
Zlatý annas 1101
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 693
Zlatý Kepler 673
Zlatý iceT 546
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 476
Zlatý quentos 455
Zlatý mosoj 404

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.