Avatar uživatele
vito

Kdy začít stříhat ovocné stromy?

Není ještě brzo? Nebo se již může začít i když můžou přijít ještě mrazy?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? dudu, anonym, Simo před 3192 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tekumseh

Časové rozpětí, kdy uskutečnit prořezávání ovocných stromů, se pohybuje od prosince do března.

Zdroj: http://www.inzahrada.cz/okrasn e-a-uzitkove-rostliny/kdy-prov adet-orez-ovocnych-stromu-a-ja ke-jsou-zname-techniky.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Klidně můžeš začít, nic se nestane. U peckovin bych ale ještě počkal, ale ty se stejně mají řezat po sklizni.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

posílám ti co mám déle v oblíbených a tam se to píše, z toho čerpám
http://www.zahrada.zjev.cz/…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Simo

Nejlépe v době vegetačního klidu, kdy strom nemá mízu.Pouze za bezmrazových dnů, namrzání dřeviny!!!Záleží na druhu,slivoně např.při pozdním jarním střihů mohou chytnout šárku.Ořešáky zase trpí klejotokem (pozdní střih po 10.měsíci),ten 10.-3.měsíc souhlas.

Z tou šárkou s tebou venkovane souhlasím.Mám to z receptáře,že by tomu nerozuměli?

Ještě něco z odborné literatury:
Řezat můžeme jak v období vegetace,tak i v době veget.klidu.Řez v období veg.klidu podporuje silnější růst letorostů a tvorbu dřeva ( řez posilovací),plodnost spíše oddaluje (zejména u mladých stromů).Řez v období vegetace oslabuje růst letorostů (řez zeslabovací),působí příznivě na tvorbu květních pupenů (tzv.řez na plodnost)Typizovaný příklad.řez posilovací-leden,řez zeslabovací-květen.
Jinak je to samozřejmě na tobě.U bujně rostoucích podnoží by se dal použít řez zeslabovací, u slabě rostoucích posilovací, ale je to jen teorie.Většina perspektivních zákrsků je buď bujně rostoucích,nebo velmi bujně,to záleží na podnoží.Zákrsek plodí rychleji, než vyšší tvary.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Tuto adresu mám uloženu mezi oblíbenými. Snad též Vám zde obsažené informace budou k užitku:

http://www.zahrada.zjev.cz/…

Omlouvám se Hanulce, ale i z mojí strany byla snaha, byť poněkud později.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Udělám ti v tom super guláš.
Nejlepší, s výjimkou několika druhů dřevin, je stříhat za vegetace. Jabloně, hrušně okolo doby květu, peckoviny, ořešák v létě.
A důvod je velmi prostý . V době vegetace dřevina okamžitě zahajuje ochranu dřeviny proti proniknutí houbových chorob.
V předjaří je to především zvyk, protože dřív sedláci na jaře už pracovali na polích. A potom zdánlivá etika, lidi si myslí, že když strom nemá listy, tak neubližují.
Ve většině případech je to ale opakem.
Za mrazu se řezat nemá, stejně jako za vysokých veder. Dokází k poškození pletiv v místě řezu.
A moudrý zahradník než přejde na druhý strom desinfikuje nářadí třeba lihem.
A teď babo raď kde je pravda!

Simo: šarku přenáší mšice a nečisté nářadí. Termín řezu nemá na ni vliv.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
IK

Je brzo a zřejmě ještě bude mrznout.
Nic se nestane když počkáš na březen.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Avatar uživatele
SADLIK

Přidávám se k venkovanovi. Také jsem stříhal a poctivě, v předjaří. Výsledek-nové a nové vlky, které jsem musel stejně v létě vystřihávat. Nyní strom proříznu klidně zároveň s červnovou probírkou plodů. Mám to najednou, prosvětlím korunku, aby do ní mohlo slunce a vlky nenarostou-tolik. JDE O JABLONĚ A HRUŠNĚ. Peckoviny s těmi opatrně, pozor na klejotok. Zakracuji divoce rostoucí větve po sklizni, jinak si rozmýšlím každý zásah.

před 1660 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek