Avatar uživatele
modnar

Je lepší kupované čerstvé, nebo trvanlivé mléko?

Je na konzumaci lepší koupit čerstvé či trvanlivé mléko? Proč?
A je kromě toho lepší upřednostnit plnotučné či polotučné?
Posuzuji z hlediska našeho zdraví.
Děkuji

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, Ametyst před 1088 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

A co to je pro vás čerstvé mléko? Čerstvé mléko je pro mně mléko přímo od krávy. Nikdy nebylo doporučeno konzumovat toto mléko. Vždy se doma mléko převařovalo. Že toho někdo nedbal to je jiná věc. Doma na vesnici téměř každý denně konzumoval nějak upravené mléko, nebo i neupravené ( bílá káva, mléko + kávovina). Nikdo na předávkování vápníkem nezemřel. Pěkná blbost.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Osobně doporučuji čerstvé, plnotučné. Trvanlivé mléo musí být už jenom trvanlivosti podstatně více chemicky upravené.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Ředitel Výzkumného ústavu mlékárenského Jan Drbohlav říká:
„Z výživového hlediska není žádný zásadní rozdíl mezi mlékem čerstvým a trvanlivým.“ 🙂

https://www.id­nes.cz/ekonomi­ka/test-a-spotrebitel/trvan­live-mleko-zadna-chemie-v-tom-neni.A061006_596­726_test_plz

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Dospělý člověk se naprosto, v pohodě obejde bez mléka. Vůbec mu nebude chybět. (zdraví).
Pravidelné/denní pití mléka (půl a více litru), často vyvolává u člověka zvýšenou únavu a anemii. Netýká se mléčných výrobků (zakysaná smetana, tvaroh, tvrdé sýry, bílé jogurty apod.). U dětí a mladých lidí přibývá nesnášenlivost na laktózu a alergií na mléčnou bílkovinu (obvykle kasein u ABKM).
Zdravější je čerstvé mléko, musí se dříve spotřebovat nebo udělat tvaroh. Mléko, ze kterého nelze vyrobit tvaroh, je nekvalitní „nemléko“. Mezi ně patří i tzv. mléka trvanlivá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xiperio

Samozřejmě, že čerstvé. Protože obsahuje látky zdraví prospěšné. Co se o trvanlivém říct nedá. Ale někdy potřebujeme trvanlivé, třeba na chatě nebo na výlet, když nemáme po ruce ledničku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Z hlediska našeho zdraví je lepší konzumovat poživatiny za všech okolností ČERSTVÉ. (;

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Já preferuju čerstvé polotučné. Jako mládě jsem byl schopen pít jen to, plnotučné mi nechutnalo, trvanlivé mi připadalo že má divnou pachuť. A nějak jsem u toho zůstal. Předpokládám, že ten rozdíl mezi „čerstvým“ (co má trvanlivost asi 2 týdny – není to trochu podezřelé? 😉 ) a trvanlivým v současnosti už takový nebude, ale zůstávám u toho polotučného čerstvého.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Špatná otázka. Mléko ošetřené UV atp. – tam nevzniká nějaký zásadní rozdíl. Nicméně zásadní je, že kravské mléko je pro člověka vždy nevhodné. Je to mléko určené pro tunové zvíře pasoucí louku. Lidské mléko je nesrovnatelně odlišné. Například poměr vápníku je u krávy dokonce až smrtelná dávka pro mimina (proto se nesmí lidé krmit kravským někde do 4 let). Tedy otázkou je jaké mléko konzumovat a zda vůbec nějaké dává smysl … (A s tím spojené produkty.)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ametyst

Trvanlivé mléko i mléčné výrobky, jako sladká a kysaná smetana, jsou ošetřeny technologií UHT, což je šokový ohřev na extra vysokou teplotu. Kdo ví, co se touto technologií zničí za výživné látky a přátelské bakterie, kromě těch škodlivých.
Možná hraje roli i obal- skleněná láhev je přátelštější k obsahu. Často slýcháme rady nenechávat pití v plastových lahvích na teplem místě a v autě.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Velmi dobře je úprava trvanlivého mléka uvedena v odkaze od marci1 (*díky). Takže z tohoto je jednoznačné, že nejde o žádnou „chemii“, ale pouze o tepelnou úpravu a nemá tato úprava žádný vliv na jeho výživové hodnoty.
Osobně používáme většinou mléko trvanlivé polotučné. Jinak ještě poměrně hodně, já osobně, piji podmáslí. Dnešní cenový paradox, podmáslí je dražší než toto trvanlivé mléko. Cena polotučného mléka (v akci) kolem 10,– Kč, cena podmáslí 16,– Kč. A kdysi se podmáslím i krmila prasata.:-(
V přepočtu k cenám versus příjmy před rokem 89 (zhruba 1:10), je dnes cena mléka poloviční. 1 l mléka dříve stál 2,– Kč, 1 l podmáslí 1,– Kč.

Z tohoto odkazu podstatný výňatek:

"Trvanlivé mléko je zbavené všech bakterií.
Trvanlivé mléko je ošetřeno takzvaným UHT záhřevem (z anglického ultra heat treatment, tedy ultravysoké zahřátí). Na jednu až dvě vteřiny se mléko ohřeje na teplotu alespoň 135 stupňů Celsia. Takovou teplotu žádné bakterie nepřežijí. Tepelná úprava nemá vliv na obsah bílkovin, vápníku a minerálních látek.

„Vzniká tak trvanlivý výrobek, protože jsou kromě nežádoucích bakterií zničeny i bakteriální spóry,“ vysvětluje Jan Drbohlav. „Jelikož je záhřev mžikový, je zároveň šetrný k ostatním složkám mléka. Z výživového hlediska tedy není žádný zásadní rozdíl mezi mlékem čerstvým a trvanlivým.“

Jeho hlavní výhoda, kvůli které mu dávají přednost hypermarkety a s nimi i osmdesát procent zákazníků, je nasnadě: nemusí se skladovat v chladicím pultu a vydrží až šest měsíců.

Zdroj: https://www.id­nes.cz/ekonomi­ka/test-a-spotrebitel/trvan­live-mleko-zadna-chemie-v-tom-neni.A061006_596­726_test_plz

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

Avatar uživatele
Nassin

Zjentek, to snad nemyslíš vážně, že vše se má konzumovat čerstvé. Víš něco o stařeném hovězím?

před 1088 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Matesax „Například poměr vápníku je u krávy dokonce až smrtelná dávka pro mimina“ jak si prosím na tohle přišel?

před 1088 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

„Příkrm zvířecím mlékem (nejspíše kravským nebo kozím) je doložen už před 3 až 7 tisíci lety z malých nádobek s hubičkou, které se zachovaly v dětských hrobech a uvnitř kterých byly nalezeny živočišné bílkoviny.[6] Schopnost matky starat se tak o více dětí a úspěšně je vychovat tím tehdy zřejmě významně narostla a vedla k rychlejšímu zvyšování lidské populace.[6]“ – wiki

před 1088 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
xiperio

Pro Drapa Dovolil bych si to upřesnit. Ne chemicky, ale prošlo to určitou teplotou.

před 1088 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
xiperio

Doplňuji Je to UHV ohřev, který zbaví mléko nežádoucích látek, ale bohužel i jogurtových kultur, které jsou pro nás prospěšné.

před 1088 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek