v konvenční/tj. klasická / troubě hřejí tělesa nahoře a dole
horkovzdušná trouba – v té ventilátor vlastně teplo honí v celé troubě, takže je všude stejná teplota
0 Nominace Nahlásit |
No já bych řekl, že má být konvekční ( jako konvektor). Teplo se
šíří přirozeným prouděním na zakladě rozdílu teplot. Ta je ale také
horkovzdušná !! Jenže obchodně se vžil obraz horkovzdušná trouba u té
trouby která má nucený oběh teplého vzduchu ventilátory.
Manželka si ji velmi chválí. Prý peče rychle a rovnoměrně. Já
nepeču nic.
0
před 4718 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V horkovzdušné troubě můžete péct několik plechů najednou. To je výhodné například u cukroví. Narvete troubu plechy a vše upečete najednou. Jinak v běžném pečení (1 plech) je to jedno.
0
před 4718 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Žádný, jen jsou dva druhy
Konvekční trouba je uplně přesně pojmenována vžitou frází „pravá
horkovzdušná trouba a nebo trouba kde je pravý horký vzduch“, aby toto
bylo splněno musí být v troubě u ventilátoru kruhové těleso čímž
ventilátor vhání skutečný pravý horký vzduch, který je tělesem
ohříván (nucená konvekce). Ohřev probíhá díky cirkulaci vzduchu
rovnoměrně v celé troubě. Naprotitomu ještě existují trouby, kterým se
říká taky horkovzdušné, ale ty už nemají nucenou konvekci, aneb není
u ventilátoru kruhové těleso a je tedy pouze vháněn vzduch do prostoru
ohřívaného topnými tělesy nahoře nebo dole či obojím a dochází
k pohybu vzduchu uvnitř k zajištění rovnoměrné teploty v celé troubě.
Funkčně dost podobné, ale prvním případě lze péct/vařit v troubě
cokoliv ve všech patrech nad sebou a je zajištěno rovnoměrné
pečení/vaření díky tomu, že vniká vzduch již ohřátý. V druhém
případě je také možno vařit/péct ve všech patrech, ale už je třeba to
vích hlídat, během přípravy měnit pozice jednotlivých pokrmů mezi patry,
protože hrozí u horního případně spodního patra (podle toho co je
zaplé) vyších teplot, připálení atd, případně nedopékavost v patře
kde topné těleso neníé zaplé a nebo uprostřed.