Avatar uživatele
aliendrone

Co s bílkem, když ho oddělím z vejce při výrobě majonézy?

Klasika - domácí majolka nebo tatarka. Jenže CO se zbylým bílkem, když je jen jeden/z jednoho vejce? Není nějaké lepší řešení, než odpad ve dřezu?

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? Alesh, zjentek, Kepler, Ametyst, Beno před 316 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

Přihodit do česnečky, přidat k dalším vejcím a udělat míchaná vejce nebo volská oka.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Třeba někomu budou chutnat sněhové pusinky!
https://www.vareni.cz/…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Justin1

Pokud máš ještě dvě nebo tři vajíčka, udělej si nějaké jídlo, kde je použiješ (aspoň omeletu), a ten přebytečný bílek k nim přidej.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Viktorie II.

Uvař, usmaž, sněz.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Alesh

Jelikož jsi kulturista, tak bys měl vědět, že bílek je vynikající zdroj bílkovin a dá se v syrovém stavu vypít. Tak hurá do toho! ;-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Sladké: https://recepty.blesk.cz/…
Bílky přidat s vejci do pokrmu (lečo, míchaná, s knedlíkem atp.), zakvedlat do polévky, k šunce, zelenině zpracovat tepelně (samotné, smíchat)
Bílky je možné i zamrazit a postupně zpracovávat.
Pomazánka z bílků, fitness omeleta, maska na komedony:
https://www.kupi.cz/…
Vánoční a velikonoční cuikroví peču z másla a žloutků. Bílků zbývá hodně. Něco spotřebuji sama. O něco se postarají dospělé děti. Uložím do menší plastové krabičky/zavařovací sklenice a transportujeme.
Omeleta, poleva, zmrazení: https://www.apetitonline.cz/…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Počkat, nedělá se majonéza právě Z BÍLKU?

Anebo jsem na po alienovsku položené otázce jako obvykle něco nepochopil? (;

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Beno

Z bílků si také udělej majonézu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Majonézu i tatarku dělám vždy z celých vajec, musí se hned na začátku přidat hořčice, pak se nesrazí ani nezřídne. Naházím do nádoby všechny suroviny i olej a mixuju tyčákem, olej přidávám tak dlouho, dokud nedosáhnu požadované konzistence. Pokud mi někdy zbudou bílky - zamrazím. Dnes jsem z nich zrovna pekla bezé roládu, na tu je třeba 26 dkg bílků.

Upravil/a: GM

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Avatar uživatele
aliendrone

Díkes za tipy lidi! :)

zjentek>>> Majonéza (majolka/tatarka) z BÍLKU? :o No nwm, já nejsem kuchtík Kepler, abych si dělal pro radost bordel v kuchyni. Kdysi jsem nedopatřením použil CELÉ vejce (i s bílkem) a byla z toho taková řiďoučká hmota, úplně NANITZ! ;) :D :D
Můj recept na majolku je
1 žloutek (alespoň L-ko vejce nebo větší), 125ml oleje, citr. šťáva (asi tak půl lžičky), 2,5vrchovaté lžičky plnotučné, max 1/2 lžičky dijonské hořčice, pepř, sůl, cukr a prorajblovat cca minutu tyčákem. Vazkost vynikající, musíš při vyndavání tyčáku podržet nádobu, jinak ji zvedneš i s ním. Kdepak Hellmannsky! ;) :)

Avatar uživatele
zjentek

To jako fakt? Dneska se to dělá takto? Já bych měl bobky, že se mně hmota rozdělí na složky (zgrcne) z důvodu, že žloudek tolik oleje naráz neunese. Já se s tím vždycky sral po kapkách, když mě to před lety bavilo. Proč>>>https://www.kucharkaprodceru.c z/…

Avatar uživatele
aliendrone

zjentek>>> Popravdě sám NWM proč mi to nejde s CELÝM vejcem (tedy i s bílkem), ale vždycky to dopadlo tak, jak jsem již psal. Tady máš jiný způsob (olivový olej na majolku, no fuj ten smrad!), holce to funguje. :)
https://www.youtube.com/…
Každopádně důležité je to začít od spodu a na nízké otáčky, postupně tyčák zvedat a pak ještě chvíli "rajblovat" nahoru/dolů. :)

Nový příspěvek