Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 12.únor 19:04

Má míšenec černocha a Asiata nějaký název?

Věda – Jazyky

Celkem logicky by to mohl být i afroasiat – ale to není kříženec „afričana“ a asiata, ale lidé žijící na pomezí Afriky a Asie (Arabové). Tedy geografické a kulturně-etnické označení.
Docela mě překvapilo, že jsem se s tím nesetkal a nikde to není, protože existuje řada pojmenování pro řadu kříženců všech ras i jejich potomků a následného křízení s dalšími rasami nebo kříženci/míšenci, ale s pojmenováním pro míšence černocha a třeba Číňána (nebo prostě mongolodiního) jsem se nikdy nesetkal.
Tady jsou takoví základní míšenci lidských ras, ale černoch+Asiat tam není: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/M%C3%AD%C5%A1e­nec

Všem černochům se omlouvám se užití „hanlivého“ slova černoch, ale nevím, jak to nehanlivě a odborně napsat. Negr/negroidní je nejspíš vyloženě hanlivý, Afričan se na to vyloženě nehodí a pojmenovávat černochy Afroameričan – žijící mimo Ameriku/USA – už vůbec ne.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 12.únor 19:07

Má míšenec černocha a Asiata nějaký název?

Věda – Jazyky

Celkem logicky by to mohl být i afroasiat – ale to není kříženec „Afričana“ a „Asiata“, ale lidé žijící na pomezí Afriky a Asie (Arabové). Tedy geografické a kulturně-etnické označení.
Docela mě překvapilo, že jsem se s tím nesetkal a nikde to není, alespoň to není známé, protože existuje řada pojmenování pro řadu kříženců všech ras i jejich potomků a následného křízení s dalšími rasami nebo kříženci/míšenci, ale s pojmenováním pro míšence černocha a třeba Číňána (nebo prostě mongolodiního) jsem se nikdy nesetkal.
Tady jsou takoví základní míšenci lidských ras, ale černoch+Asiat tam není: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/M%C3%AD%C5%A1e­nec

Všem černochům se omlouvám se užití „hanlivého“ slova černoch, ale nevím, jak to nehanlivě a odborně napsat. Negr/negroidní je nejspíš vyloženě hanlivý, Afričan se na to vyloženě nehodí a pojmenovávat černochy Afroameričan – žijící mimo Ameriku/USA – už vůbec ne. Nejsme v USA, tak to snad zůstane nenahlášeno. Ostaně nechápu proč „běloch“ není pro bělochy urážlivý, ale „černoch“ pro černochy ano.