Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 24.říjen 15:06

Mohu bez obav shníst tyto ořechy?

Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření

Při zaskladňování letošních ořechů jsem tam objevil „starší ročník“ z roku 2018. asi dvě kila. Tak jsem dva ochutnal a mohu prohlásit, že chuťově lepší ořechy jsem snad v životě nejedl. Tak jsem jich následně snědl asi ještě pět, bo při té chuti jsem nedokázal provést stop. Nic mně není, cítím se možná lépe,než hůře, těžko vzhledem k věku odhadovat. Ořechy byly celé ty roky v temnu, suchu a tichu, prostě dobře a správně skladovány. Nejsem úplný hlupák a tak vím, že ořech obsahuje dost tuku, ten že oxiduje (žlukne) a žluklá poživatina že má pro organismus velmi negativní dopad, přímo devastující. Už jako děti nás učili, že raději spolykat plesnivé, než žluklé. Jenže chuť je senzorická funkce. Díky chuti můžeme odhadovat, zda nám potravina ublíží či prospěje, pokud jsou smysly správně vyvinuty a řídíme se jimi především. Ty ořechy jsou výborné. Překvapilo mě to. Na té půdě, v té skříni, kde ležely, je skvělý vzduch a není tam přes léto ani nijak horko, řekl bych do 30°C, nikdy více a nikdy mráz. Chuť je bez nadsázky úžasná, ty čerstvé se vedle nemohou ani postavit (vlašské ořechy jsou chuťově nejlepší, až pořádně seschnou), ale… Je tady brouk mozkohlodák, který říká, že tři roky je moc a že určitě budu jíst žluklé ořechy, což mi ublíží. Jenže chuť těch ořechů tomu vůbec neodpovídá. Takže já dám jako ostatně vždy na vlastní senzorické funkce a ty dvě kila starých ořechů nevyhodím, ale spotřebuji. Možná samostatně, možné vmíchám mezi 20 kilo letošních ořechů. Přesto mě zajímá váš názor. Protože i když svým „senzorům“ věřím NADE VŠE NA SVĚTĚ, může existovat cosi, co sám nevyvodím a tudíž mně můžete třeba i nějak zásadně pomoci. Děkuji. (;

PS. Všeobecný názor myslím panuje ten, že ořechy po roce skladování už není vhodné jíst a mají se vyhodit. Nevím, z čeho vzešel – z čeho jeho propagátoři vycházejí.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 24.říjen 15:52

Mohu bez obav sníst tyto ořechy?

Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření

Při zaskladňování letošních ořechů jsem tam objevil „starší ročník“ z roku 2018. asi dvě kila. Tak jsem dva ochutnal a mohu prohlásit, že chuťově lepší ořechy jsem snad v životě nejedl. Tak jsem jich následně snědl asi ještě pět, bo při té chuti jsem nedokázal provést stop. Nic mně není, cítím se možná lépe,než hůře, těžko vzhledem k věku odhadovat. Ořechy byly celé ty roky v temnu, suchu a tichu, prostě dobře a správně skladovány. Nejsem úplný hlupák a tak vím, že ořech obsahuje dost tuku, ten že oxiduje (žlukne) a žluklá poživatina že má pro organismus velmi negativní dopad, přímo devastující. Už jako děti nás učili, že raději spolykat plesnivé, než žluklé. Jenže chuť je senzorická funkce. Díky chuti můžeme odhadovat, zda nám potravina ublíží či prospěje, pokud jsou smysly správně vyvinuty a řídíme se jimi především. Ty ořechy jsou výborné. Překvapilo mě to. Na té půdě, v té skříni, kde ležely, je skvělý vzduch a není tam přes léto ani nijak horko, řekl bych do 30°C, nikdy více a nikdy mráz. Chuť je bez nadsázky úžasná, ty čerstvé se vedle nemohou ani postavit (vlašské ořechy jsou chuťově nejlepší, až pořádně seschnou), ale… Je tady brouk mozkohlodák, který říká, že tři roky je moc a že určitě budu jíst žluklé ořechy, což mi ublíží. Jenže chuť těch ořechů tomu vůbec neodpovídá. Takže já dám jako ostatně vždy na vlastní senzorické funkce a ty dvě kila starých ořechů nevyhodím, ale spotřebuji. Možná samostatně, možné vmíchám mezi 20 kilo letošních ořechů. Přesto mě zajímá váš názor. Protože i když svým „senzorům“ věřím NADE VŠE NA SVĚTĚ, může existovat cosi, co sám nevyvodím a tudíž mně můžete třeba i nějak zásadně pomoci. Děkuji. (;

PS. Všeobecný názor myslím panuje ten, že ořechy po roce skladování už není vhodné jíst a mají se vyhodit. Nevím, z čeho vzešel – z čeho jeho propagátoři vycházejí.