Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 4.srpen 18:44

Proč jsou husité vnímáni jako hrdinové?

Kultura a společnost – Ostatní kultura a společnost

Vlastně to byl plenící gang. A když si vezneme nějaké hugenoty a jim podobné jinde ve světě, tak nevedli žádný takový odboj, který by ničil. Husité vraždili, vypalovali, hanobili – i hrobky králů a jiných. V učebnicích jsou vykreslení jako dobří, spravedliví a jejich protistrana naopak jako ti největší zločinové.
Abych podotknul, tak nejsem katolík a anvíc pocházím s evangelicky založené rodiny (vlastně i vesnice a blízkého okolí).
Něco jako náboženství a snaha o reformu církve mi u některých připadalo spíš jako záminka ke zločinosti. Organizovaná zločinecká jednotka, která ale nepostupuje v tichosti (jako mafie), ale provádí veřejnou vpouru a drancování.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 4.srpen 18:49

Proč jsou husité vnímáni jako hrdinové?

Kultura a společnost – Ostatní kultura a společnost

Vlastně to byl ničivý plenící gang. A když si vezmeme některé hugenoty a jim podobné jinde ve světě, tak nevedli žádný takový odboj, který by vyloženě ničil památky, vypaloval a zabíjel sám od sebe. Husité vraždili, vypalovali, hanobili – i hrobky králů a jiných. V učebnicích jsou vykreslení jako dobří, spravedliví a jejich protistrana naopak jako ti největší zločinové.
Abych podotknul, tak nejsem katolík a navíc pocházím s evangelicky založené rodiny (vlastně i celé vesnice a blízkého okolí).
Něco jako náboženství a snaha o reformu církve mi u některých připadalo spíš jako záminka ke zločinosti. Organizovaná zločinecká jednotka, která ale nepostupuje v tichosti (jako mafie), ale provádí veřejnou vpouru, revoluci a drancování.