Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 1.srpen 23:25

K čemu jsou obří hráze?

Kultura a společnost – Ostatní kultura a společnost

Chápu nějaké menší hráze, zahrazení větších rybníků a jezer, co může sloužit jako vodní nádrž nebo oddělování vody od míst, kde ji nechtějí. Ale stavět gigantické přehrady (do které proudí řeka), nejlépe nad vrcholem měst, které zadržují nesčetné množství vody… Desítky a někde dokonce i stovky metrové vysoké hráze nad obydleným územím, mně to nedává logiku. Stavějí se, aby zabránili povodním, aby se řeky tolik nezvedly, trochu je zahradit anebo postavit malinké přehrady, to bych chápal, ale proč i pro malé říčky stavět metrové zábrany, které když se jednou přetrhnou, tak odnesou všechno, co jim příjde do cesty — což nakonec způsobí daleko víc škod než záplavy.

Vždyť všechno má spotřební lhůtu a nikdo nemůže očekávat, že ta hráz udrží vodu na vždy, ať třeba za 20 nebo 100 let, ale jednou se přetrhne a vezme se sebou mnoho lidských životů.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 1.srpen 23:29

K čemu jsou obří hráze?

Kultura a společnost – Ostatní kultura a společnost

Chápu nějaké menší hráze, zahrazení větších rybníků a jezer, co může sloužit jako vodní nádrž nebo oddělování vody od míst, kde ji nechtějí. Ale stavět gigantické přehrady (do kterých proudí řeky), nejlépe nad vrcholem měst, které zadržují nesčetné množství vody… Desítky a někde dokonce i stovky metrů vysoké hráze nad obydleným územím, mně to nedává logiku. Stavějí se, aby zabránili povodním, aby se řeky tolik nezvedly, Trochu je zahradit anebo postavit malinké přehrady, to bych chápal, ale proč i pro malé říčky stavět metrové zábrany, které když se jednou přetrhnou, tak odnesou všechno, co jim příjde do cesty — což nakonec způsobí daleko víc škod než záplavy, a to i na životech.

Vždyť všechno má spotřební lhůtu a nikdo nemůže očekávat, že ta hráz udrží vodu na vždy, ať třeba za 20 nebo 100 let, ale jednou se přetrhne a vezme se sebou mnoho lidských životů. A ne, neudžují se, ale jen pravidelně kontrolují, Pokud by už začaly chátrat, praskat, tak se nedají opravit.