Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 9.červenec 4:39

Viděl někdo letos špačka?

Příroda a životní prostředí – Zvířata a ptactvo

Kde jsou špačci?

(Otázka založena začátkem července 2018.)

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 15.červenec 13:58

Viděl někdo letos špačka?

Příroda a životní prostředí – Zvířata a ptactvo

Kde jsou špačci?

(Otázka založena začátkem července 2018.)


Samožřejmě mám na mysli špačka ptačka. Letos nepřiletěli hnízdit do budek na mém ořešáku, takže kočky přišly koncem jara o svou obvyklou zábavu a hračky, no ale nepřikládal jsem tomu další váhu.
Podruhé mne myšlenky na špačka v plné síle zasáhly až později, při sběru višňotřešně. Vlastně jsem po mnoha letech existence stromu této odrůdy až kletos na zahradě zjistil, že přezrálá višňa nespadle jen tak lehce a visí a visí a visí tam dodnes! Chuťově jsou teď úžasné- ani jsem netušil, jak dokážou vyzrát, nespíše proto, že všechny ty roky je dávno před touto fází sezobali špaci! Takže višně v rumu budou díky špačka letos na Vánoce asi extra vyjímečné jakosti.

No ale zpět ke špačkům. není více pochyb, že něco se špačkem je špatně. Navštílil jsem tedy pro ověření zahradu nedávno zesnulého souseda a tam, pod jeho stařičkou třešní, jsem spatřil hromady seschlých plodů. Bylo to jako ve sci-fi filmu. To se tady ještě nestalo, aby třešně tak výborné sorty po opadání seschly a zůstaly pod stromem, to JAKŽIV ( ať je susedovi země lehká) nepamatuju! Takže teď už jsem měl pár hmatatelných důkazů usvědčujících špačka z jeho nepřítomnosti. Dále jsem začal pátrat už jen verbálně a došel jsem k ochromujícím závěrům- špačka zde letos NIKDO NEVIDĚL!

Navzdory ornitologům, kteří tvrdí, že špičků přibývá, se letos na Prajzské neobjevil ani špaček a když říkám ani jeden, myslím tím, že letos tady u nás špaka nikdo neviděl.
To mně tedy přijde velmi velmi podivné… a velmi velmi by mě také zajímaly důvody, které k této neobvyklé až EXTRÉMNÍ situaci mohly vésti!

A tak se podotázkou ptám- nemá někdo nějaké poznatky či alespoň tušení, proč letos na Prajzské není žádný špaček?