Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 17.říjen 8:54

Jaký je důvod, že mi tlakoměr pro měření syst. a diast. tlaku ukazuje rozdílné hodnoty?

Elektronika – Ostatní elektronika

Koupil jsem, na měření krevního tlaku, digitální tlakoměr na zápěstí Medisana. Při porovnání se starším analogovým tlakoměrem na paži SanoqueIL jsem zjistil, že ukazuje zhruba o syst. tlaku cca 10–15 mm/Hg více, u diast. o cca 5–8 mm/Hg více. „Otestoval“ jsem jej rovněž s klasickým rtuťovým (u svého lékaře) a výsledek byl shodný.
Napadlo mne, zda by nebylo měření přesnější, pokud by jsem ten digitální na zápěstí neupnul na paži. Prodloužil jsem upínací pásek a zkusil jsem. Výsledek mne překvapil. Syst. tlak byl naměřen (několik měření)vyšší o cca 40 mm/Hg, diast. o cca 20 mm/Hg. Nějak si nedovedu vysvětlit, jak je to možné. Dočetl jsem se někde, že ty digitální fungují na základě nějakého přepočtu a z tohoto důvodu nejsou tak přesné. Ale není mi jasné, proč, ten digitální na zápěstí, na zápěstí ukazuje jiný tlak než na paži. Díky za reakce.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 17.říjen 10:55

Jaký je důvod, že mi tlakoměr pro měření syst. a diast. tlaku ukazuje rozdílné hodnoty?

Elektronika – Ostatní elektronika

Koupil jsem na měření krevního tlaku digitální tlakoměr na zápěstí Medisana. Při porovnání se starším analogovým tlakoměrem na paži SanoqueIL jsem zjistil, že ukazuje zhruba o syst. tlaku cca 10–15 mm/Hg více, u diast. o cca 5–8 mm/Hg více. „Otestoval“ jsem jej rovněž s klasickým rtuťovým (u svého lékaře) a výsledek byl shodný.
Napadlo mne, zda by nebylo měření přesnější, pokud bych ten digitální na zápěstí neupnul na paži. Prodloužil jsem upínací pásek a zkusil jsem. Výsledek mne překvapil. Syst. tlak byl naměřen (několik měření) vyšší o cca 40 mm/Hg, diast. o cca 20 mm/Hg. Nějak si nedovedu vysvětlit, jak je to možné. Dočetl jsem se někde, že ty digitální fungují na základě nějakého přepočtu a z tohoto důvodu nejsou tak přesné. Ale není mi jasné, proč ten digitální na zápěstí ukazuje jiný tlak než na paži. Díky za reakce.