Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 27.červen 10:37

Jaký máte názor na konzumaci vepřového, či jiného běžně poživatelného zvířecího mozečku při úpravě smažením/vařením?

Jídlo a vaření – Vaření a recepty

Jedli jste jej někdy? Během tradičních domácích zabijaček, když jsme ještě chovali pašíka ve chlívku, tak jsem se nikdy nezúčastnil jeho pořážky, ale zato jeho dary za které zaplatil životem, tak ty jdem nechtěl nechat padnout na zmar. Po prvotních váháních a představě, že bych jedl něčí mozek jsem nakonec podlehl a zkusil sníst jeho smažený mozeček s vejcem a na cibulce a k tomu krajíc chleba. Bylo to chuťově velmi dobré až výborné. Nevíte jaké to má pozitivní účinky na zdraví? Jsou nějaká zdravotní rizika z jeho konzumace? Syrový se asi jíst nesmí a do toho bych ani nešel. :) Vařit mozeček lze? Slyšel jsem právě jen o smaženém, takže by mě to docela překvapilo.

Našel jsem i pár receptů pro inspiraci a taky nejspíš vhodnou poznámku od autorky k tomu prvnímu:

Poznámka

Vím že to není žádný extra recept, ale chtěla jsem ukázat že mozeček nemusí být něco nad čím v obchodě ohrneme nos a vyhneme se mu obloukem-z větší části jen proto že nevíme jak ho upravit. A taky jsem chtěla přidat další (mozečkový) jednoduchý recept na rychlé a dobré jídlo.

https://www.to­precepty.cz/re­cept/4989-veprovy-mozecek-smazeny/
http://recepty­.vareni.cz/ve­provy-mozecek-s-vejci/

A bonusový recept:

Vepřový mozeček:

vepřový mozeček, brzlík, 10 vajec, česnek, cibule, sádlo nebo olej, sůl a pepř

Postup:

1 velkou cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji nebo na sádle. Přidáme nadrobno nakrájený brzlík a podusíme do změknutí. Poté přidáme mozeček, osolíme a opepříme, přidáme několik stroužků česneku nadrobno nakrájeného a promícháme. Do hrnku rozklepneme vejce – počet závisí na počtu strávníků (kolem deseti kusů je optimální) – mírně osolíme a přidáme do směsi. Za občasného míchání dokončíme a odstavíme z plotny. Nejlepší je podávat mozeček navrstvený na čerstvém krajíci chleba.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 27.červen 11:04

Jaký máte názor na konzumaci vepřového či jiného běžně poživatelného zvířecího mozečku po úpravě smažením/vařením?

Jídlo a vaření – Vaření a recepty

Jedli jste jej někdy? Během tradičních domácích zabijaček, když jsme ještě chovali pašíka ve chlívku, tak jsem se nikdy nezúčastnil jeho pořážky, ale zato jeho dary, za které zaplatil životem, jsem nechtěl nechat padnout nazmar. Po prvotních váháních a představě, že bych jedl něčí mozek, jsem nakonec podlehl a zkusil sníst jeho smažený mozeček s vejcem a na cibulce a k tomu krajíc chleba. Bylo to chuťově velmi dobré až výborné. Nevíte, jaké to má pozitivní účinky na zdraví? Přináší jeho konzumace nějaká zdravotní rizika? Syrový se asi jíst nesmí a do toho bych ani nešel. :) Vařit mozeček lze? Slyšel jsem právě jen o smaženém, takže by mě to docela překvapilo.

Našel jsem i pár receptů pro inspiraci a taky nejspíš vhodnou poznámku od autorky k tomu prvnímu:

Poznámka

Vím, že to není žádný extra recept, ale chtěla jsem ukázat, že mozeček nemusí být něco, nad čím v obchodě ohrneme nos a vyhneme se mu obloukem – z větší části jen proto, že nevíme, jak ho upravit. A taky jsem chtěla přidat další (mozečkový) jednoduchý recept na rychlé a dobré jídlo.

https://www.to­precepty.cz/re­cept/4989-veprovy-mozecek-smazeny/
http://recepty­.vareni.cz/ve­provy-mozecek-s-vejci/

A bonusový recept:

Vepřový mozeček:

vepřový mozeček, brzlík, 10 vajec, česnek, cibule, sádlo nebo olej, sůl a pepř

Postup:

1 velkou cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji nebo na sádle. Přidáme nadrobno nakrájený brzlík a podusíme do změknutí. Poté přidáme mozeček, osolíme a opepříme, přidáme několik stroužků česneku nadrobno nakrájeného a promícháme. Do hrnku rozklepneme vejce – počet závisí na počtu strávníků (kolem deseti kusů je optimální) – mírně osolíme a přidáme do směsi. Za občasného míchání dokončíme a odstavíme z plotny. Nejlepší je podávat mozeček navrstvený na čerstvém krajíci chleba.