Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.srpen 21:44

Klidně může. Podpis je specifickým poznávacím znakem člověka, má být jedinečný! A teda rozhodně neplatí, že musí být čitelný (to fakt není ničím nařízeno – a není k tomu důvod, spíš naopak).
Na dokumentech, smlouvách a jinde se nad podpis na klávesnici napíše plné znění jména a přijímení (ať je to čitelné) a popsis může být jakýkoli. Pár klikiháků, vlnek a podobně… jde taky o to, aby ho nikdo neuměl zfalšovat. Každý by měl být svůj podpis a NEMUSÍ být čitelný. JEště třeba rozlišovat podpis a parafu, ale to je celkem jedno. Obojí může být totéž a podpis by mohl/měl být zároveň parafou (ale v tom případě mít dvě parafy – jeden jako běžný podpis, jiný jako podpisovací vzor).

A jen tak pro zajímavost, podpis na občance neslouží jako podpisový vzor (jak si mnoho lidí myslí). Podpis na občance se nekontroluje, někteří ji ani nemají podepsanou… Pokud chce někdo tvoji občanku pro identifikaci (úřady, banky atd), tak to chtěji kvůli fotce a údajům, které tam jsou. Vyjma podspisu – ten nikoho nezajímá a není podpisovým vzorem. A na občance se můžeš podepsat, jak chceš. Pokud máš svůj podpis (klikyháky – což je jen dobře), tak není důvod, abys takový nenapsal i na občance.

Parafa není jen pro státníky, používá ho kdekdo. Každá firma a její funcionáří, lidé, co uzavírají dohody atd.
Podpisový vzor by však měl být jiná, než jak se běžně podepisuješ na nějakých dokumentech (ale opakuji, že občanský průkaz není podpisovým vzorem).
Ale v občance fakt můžeš mít, co chceš. Nemusíš vůbec používat stejný podpis jaký máš tam ani jako „běžný“ podpis ani jako podpisový vzor.
Někdo se mylně domnívá, že když si berou někteří dopravci, pracovníci na přepážkách a jiní občanku, tak porovnávají podpisy… to fakt nedělají. :D Jen data/info. Pokud chtějí porovnat podpis, tak pospisovým vzoem. Pokud ale podepisujete přímo před nimi, má se to myslím za to, že to prostě podepsala ta osoba a je potvrzena pravost… ale to už si nejsme jistý.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.srpen 21:55

Klidně může. I běžný podpis je specifickým znakem člověka, měl by být jedinečný! A teda rozhodně neplatí, že musí být čitelný (to fakt není ničím nařízeno – a není k tomu důvod, spíš naopak).
Na dokumentech, smlouvách a jinde se nad podpis na klávesnici napíše plné znění jména a přijímení (ať je to čitelné) a podpis může být jakýkoli. Pár klikiháků, vlnek a podobně… jde taky o to, aby ho nikdo neuměl zfalšovat (i když tohle se týká už spíš podpisového vzoru). Každý by měl být svůj podpis a NEMUSÍ být čitelný. Ještě třeba rozlišovat (obyčejný) podpis, podpisový vzor a parafu, ale to je celkem jedno. Obojí může být totéž a podpis by mohl/měl být zároveň parafou (ale v tom případě mít dvě „parafy“ – jeden podpis jako běžný, jiný jako podpisový vzor).

A jen tak pro zajímavost, podpis na občance neslouží v žádném případě jako podpisový vzor (jak si mnoho lidí myslí). Podpis na občance se nekontroluje, někteří ji ani nemají podepsanou… Pokud chce někdo tvoji občanku pro identifikaci (úřady, banky atd), tak to chtěji kvůli fotce a údajům, které tam jsou. Vyjma podspisu – ten nikoho nezajímá a není podpisovým vzorem. A na občance se můžeš podepsat, jak chceš. Pokud máš svůj podpis (klikyháky – což je jen dobře), tak není důvod, abys takový nenapsal i na občance. Ale je to jedno.

Parafa není jen pro státníky, používá ho kdekdo. Každá firma a její funcionáří, lidé, co uzavírají dohody atd.
Podpisový vzor by však měl být jiný, než jak se běžně podepisuješ na nějakých dokumentech (ale opakuji, že občanský průkaz není podpisovým vzorem).
Ale v občance fakt můžeš mít, co chceš. Nemusíš vůbec používat stejný podpis, jaký máš tam ani jako „běžný“ podpis ani jako podpisový vzor.
Někdo se mylně domnívá, že když si berou někteří dopravci, pracovníci na přepážkách a jiní občanku, tak porovnávají podpisy… to fakt nedělají. :D Potřebují jen data/info – pro vyplnění nebo kontrolu/porovnání. Pokud chtějí vyjímečně někde porovnat podpis, tak podpisovým vzorem. Pokud ale podepisujete přímo před nimi, má se to myslím za to, že to prostě podepsala ta osoba a je potvrzena pravost… ale to už si nejsem jistý.