Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.červenec 11:38

https://www.for­bes.com/sites/a­lexberezow/2013/12/­03/humans-arent-at-the-top-of-the-food-chain/?sh=7e40f­749386d

https://www.smit­hsonianmag.com/sci­ence-nature/where-do-humans-really-rank-on-the-food-chain-180948053/

Lidé nejsou na vrcholu potravinového řetězce, Většina stravy člověka se skládá z organismů poblíž dolního konce potravinového řetězce, i když jsou lidé považováni za ty nahoře.

Ve skutečnosti nejsme zdaleka nahoře. Ekologové řadí druhy podle jejich stravy pomocí metrické soustavy zvané trofická úroveň.

Rostliny, které si produkují vlastní potravu, dostávají hodnotu 1.
Býložravci, kteří žerou pouze rostliny, jsou zařazeni do 2.
Nejtvrdší dravci milující maso, jako jsou kosatky, jsou hodnoceni na 5,5.

Na základě stravy mají lidé skóre 2,21 – zhruba stejné jako sardel nebo prase.
Potvrzuje to zdravý rozum i nálezy: Jsme všežravci, konzumujeme směs rostlin a zvířat, ale ne tolik jako dravce kteří konzumují pouze maso.

Lidské potravinové řetězce se třemi organismy
Většina lidských potravinových řetězců má pouze tři organismy, protože lidé obecně nejí masožravce. I když existují výjimky, zejména u mořských šelem, většina lidské potravy je rostlinná nebo je založena na konzumaci býložravců.

Například maso je hlavní skupinou potravin pro člověka. Maso je obvykle hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové. Všechna tato zvířata jsou primárně býložravá, i když jsou prasata všežravci, jsou pro lidskou spotřebu krmena převážně rostlinným materiálem.

Výsledkem je, že lidský potravinový řetězec pro maso zahrnuje pouze tři organismy – rostliny, , býložravce a lidský spotřebitel.

U potravin získaných z moře mohou být lidské potravní řetězce komplikovanější. Jednoduchý lidský potravinový řetězec se třemi organismy je tvořen řasami jako producentem, krevetami jako primárním spotřebitelem a lidmi jako sekundárními spotřebiteli.

Delší potravinový řetězec spočívá v tom, že lidé jedí tuňáky, kteří jedí jiné ryby, které zase mohou jíst menší ryby, dokud nejmenší ryby nebudou jíst řasy
. Zatímco lidé jsou všežravci, potravní řetězce, které zahrnují zvířata, jsou většinou tvořeny třemi organismy s delšími potravinovými řetězci.

atd.

Co je trofická úroveň

Trofická úroveň označuje hladinu nebo pozici v potravinovém řetězci , potravinové síti nebo ekologické pyramidě . Je obsazena skupinou organismů, které mají podobný režim stravy.
https://www.en­viwiki.cz/wiki/Tro­fick%C3%A1_struk­tura
-

Další trofickou úrovní jsou tzv. „dekompostéři“ – „rozkladači“.

Jsou „poslední trofickou úrovní“ v některých hierarchiích, protože se živí vším (National Geographic). Podle přísné definice trofické úrovně by však byli primárními spotřebiteli, protože konzumují zdroj „vyprodukovaný“ přírodními cykly, jako jsou rostliny.

Pokud organismus skutečně nenapadne, neútočí nebo jinak nezpůsobí smrt jiného zdroje trofické úrovně, nelze skutečně předpokládat, že tuto formu spotřebuje. Konzumuje něco jiného než původní stvoření. "

Viz následující diagram.

https://socra­tic.org/questi­ons/what-trophic-levels-do-decomposers-feed-on-1

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.červenec 12:01

https://www.for­bes.com/sites/a­lexberezow/2013/12/­03/humans-arent-at-the-top-of-the-food-chain/?sh=7e40f­749386d

https://www.smit­hsonianmag.com/sci­ence-nature/where-do-humans-really-rank-on-the-food-chain-180948053/

Nejsem původem odjinud, jsme součástí potravinového řetězce-

Ale bohužel jako lidé nejsme na vrcholu potravinového řetězce, jen jsme považováni za ty nahoře přesto, že většina stravy člověka se skládá z organismů poblíž dolního konce potravinového řetězce,

Ve skutečnosti nejsme zdaleka nahoře. Ekologové řadí druhy podle jejich stravy pomocí metrické soustavy zvané trofická úroveň.

Rostliny, které si produkují vlastní potravu, dostávají hodnotu 1.
Býložravci, kteří žerou pouze rostliny, jsou zařazeni do 2.
Nejtvrdší dravci milující maso, jako jsou kosatky, jsou hodnoceni na 5,5.

Na základě stravy mají lidé skóre 2,21 – zhruba stejné jako sardel nebo prase.

Potvrzuje to zdravý rozum i nálezy: Jsme všežravci, konzumujeme směs rostlin a zvířat, ale ne tolik jako dravci, kteří konzumují pouze maso.

Lidské potravinové řetězce se třemi organismy

Většina lidských potravinových řetězců má pouze tři organismy, protože lidé obecně nejí masožravce. I když existují výjimky, zejména u mořských šelem, většina lidské potravy je rostlinná nebo je založena na konzumaci býložravců.

Například maso je hlavní skupinou potravin pro člověka. Maso je obvykle hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové. Všechna tato zvířata jsou primárně býložravá, i když jsou prasata všežravci, jsou pro lidskou spotřebu krmena převážně rostlinným materiálem.

Výsledkem je, že lidský potravinový řetězec – tři organismy – rostliny,, býložravce a lidský spotřebitel.

U potravin získaných z moře mohou být lidské potravní řetězce komplikovanější. Jednoduchý lidský potravinový řetězec se třemi organismy je tvořen řasami jako producentem, krevetami jako primárním spotřebitelem a lidmi jako sekundárními spotřebiteli.

Delší potravinový řetězec spočívá v tom, že lidé jedí tuňáky, kteří jedí jiné ryby, které zase mohou jíst menší ryby, dokud nejmenší ryby nebudou jíst řasy,

Zatímco lidé jsou všežravci, potravní řetězce, které zahrnují zvířata, jsou většinou tvořeny třemi organismy s delšími potravinovými řetězci.

atd.

Co je trofická úroveň

Trofická úroveň označuje hladinu nebo pozici v potravinovém řetězci , potravinové síti nebo ekologické pyramidě . Je obsazena skupinou organismů, které mají podobný režim stravy.
https://www.en­viwiki.cz/wiki/Tro­fick%C3%A1_struk­tura
-
Další trofickou úrovní jsou tzv. „dekompostéři“ – „rozkladači“.

Jsou „poslední trofickou úrovní“ v některých hierarchiích, protože se živí vším (National Geographic). Podle přísné definice trofické úrovně by však byli primárními spotřebiteli, protože konzumují zdroj „vyprodukovaný“ přírodními cykly, jako jsou např. rostliny.

Rozkladače tvoří (houby, bakterie a bezobratlí – červi a hmyz). Jsou to všechno živé věci, které získávají energii tím, že jí mrtvá zvířata a rostliny a rozkládají odpady jiných zvířat.

Kompostovatelný nebo biologicky rozložitelný odpad je odpad z kdysi živých organismů, který lze rozložit a recyklovat .

V našich domovech můžeme recyklovat potravinový odpad na použitelné živiny pomocí červů jako rozkladačů.

Rozkladače se také používají v průmyslových aplikacích, jako je čištění ropných skvrn.

Pokud organismus skutečně nenapadne, neútočí nebo jinak nezpůsobí smrt jiného zdroje trofické úrovně, nelze skutečně předpokládat, že tuto formu spotřebuje. Konzumuje něco jiného než původní stvoření. "

Viz následující diagram.

https://socra­tic.org/questi­ons/what-trophic-levels-do-decomposers-feed-on-1
https://www.sci­enceworld.ca/re­source/decompo­sers/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.červenec 13:22

https://www.for­bes.com/sites/a­lexberezow/2013/12/­03/humans-arent-at-the-top-of-the-food-chain/?sh=7e40f­749386d

https://www.smit­hsonianmag.com/sci­ence-nature/where-do-humans-really-rank-on-the-food-chain-180948053/

Nejsem původem odjinud, jsme součástí potravinového řetězce-

Ale bohužel jako lidé nejsme na vrcholu potravinového řetězce, jen jsme považováni za ty nahoře přesto, že většina stravy člověka se skládá z organismů poblíž dolního konce potravinového řetězce,

Ve skutečnosti nejsme zdaleka nahoře. Ekologové řadí druhy podle jejich stravy pomocí metrické soustavy zvané trofická úroveň.

Rostliny, které si produkují vlastní potravu, dostávají hodnotu 1.
Býložravci, kteří žerou pouze rostliny, jsou zařazeni do 2.
Nejtvrdší dravci milující maso, jako jsou kosatky, jsou hodnoceni na 5,5.

Na základě stravy mají lidé skóre 2,21 – zhruba stejné jako sardel nebo prase.

Potvrzuje to zdravý rozum i nálezy: Jsme všežravci, konzumujeme směs rostlin a zvířat, ale ne tolik jako dravci, kteří konzumují pouze maso.

Lidské potravinové řetězce se třemi organismy

Většina lidských potravinových řetězců má pouze tři organismy, protože lidé obecně nejí masožravce. I když existují výjimky, zejména u mořských šelem, většina lidské potravy je rostlinná nebo je založena na konzumaci býložravců.

Například maso je hlavní skupinou potravin pro člověka. Maso je obvykle hovězí, kuřecí, krůtí nebo vepřové. Všechna tato zvířata jsou primárně býložravá, i když jsou prasata všežravci, jsou pro lidskou spotřebu krmena převážně rostlinným materiálem.

Výsledkem je, že lidský potravinový řetězec – tři organismy – rostliny,, býložravce a lidský spotřebitel.

U potravin získaných z moře mohou být lidské potravní řetězce komplikovanější. Jednoduchý lidský potravinový řetězec se třemi organismy je tvořen řasami jako producentem, krevetami jako primárním spotřebitelem a lidmi jako sekundárními spotřebiteli.

Delší potravinový řetězec spočívá v tom, že lidé jedí tuňáky, kteří jedí jiné ryby, které zase mohou jíst menší ryby, dokud nejmenší ryby nebudou jíst řasy,

Zatímco lidé jsou všežravci, potravní řetězce, které zahrnují zvířata, jsou většinou tvořeny třemi organismy s delšími potravinovými řetězci.

atd.

Co je trofická úroveň

Trofická úroveň označuje hladinu nebo pozici v potravinovém řetězci , potravinové síti nebo ekologické pyramidě . Je obsazena skupinou organismů, které mají podobný režim stravy.
https://www.en­viwiki.cz/wiki/Tro­fick%C3%A1_struk­tura
-
Další trofickou úrovní jsou tzv. „dekompostéři“ – „rozkladači“.

Jsou „poslední trofickou úrovní“ v některých hierarchiích, protože se živí vším (National Geographic). Podle přísné definice trofické úrovně by však byli primárními spotřebiteli, protože konzumují zdroj „vyprodukovaný“ přírodními cykly, jako jsou např. rostliny.

Rozkladače tvoří (houby, bakterie a bezobratlí – červi a hmyz). Jsou to všechno živé věci, které získávají energii tím, že jí mrtvá zvířata a rostliny a rozkládají odpady jiných zvířat.

Kompostovatelný nebo biologicky rozložitelný odpad je odpad z kdysi živých organismů, který lze rozložit a recyklovat .

V našich domovech můžeme recyklovat potravinový odpad na použitelné živiny pomocí červů jako rozkladačů.

Rozkladače se také používají v průmyslových aplikacích, jako je čištění ropných skvrn.

Pokud organismus skutečně nenapadne, neútočí nebo jinak nezpůsobí smrt jiného zdroje trofické úrovně, nelze skutečně předpokládat, že tuto formu spotřebuje. Konzumuje něco jiného než původní stvoření. "

Viz následující diagram.

https://socra­tic.org/questi­ons/what-trophic-levels-do-decomposers-feed-on-1
https://www.sci­enceworld.ca/re­source/decompo­sers/


autacek nemá pravdu, nejsme na vrcholu potravinového řetězce, ale to zde přece vůbec nevadí.