Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.červen 13:45

Pohan atd. jsou církevní urážky pro lidi jiné víry (nebo dokonce křesťany – ale z jiné odnoše), pro ateisty a další. Církev nerovná se víra. Věřít v Boha (v křesťanském pojetí) můžeš i bez církve.
Odpustky si kupovat nemusíš ;) Stačí, když budeš věřit, žít podle přikázání a jednat podle svědomí.

Další věc, co rozhoduje je, jestli si křesťan nebo něco jiného. Pokud nejsi křesťan tak ani nemáš žádný vztah ke kostelu, křesťanksé církvi atd. Další věc je, že církev nebo prsotě jiní lidi si můžou říkat, co chtějí, ale to neznamená, že to bude pravda ani to pravdu neovlivní. v něčích očích můžeš být „pohan,“ ale to z tebe pohana nedělá. Podle křesťanů katolíků byli dřív bezvěrci a pohani skoro všichni, dokonce i lidé z vlastních řad. Každý žid, muslim, buddhista, evengelista/pro­testant, hinduista, polyteista, zoroastrián a další.

To, že to platilo dřív, tak to taky neznamená, že to byla nutně pravda. V tom smyslu, že to byla objektivní skutečnost. Protože církev ani přímo nestojí na křesťanské víře, je to spíš specifická organizace řídící se svými vlastními (vymyšlenými) pravidly a hierarchií. Já pochazím z evangelicky založené rodiny (jako i celé okolí), takže jsem podle tamtoho pojetí všichni „bezvěrci.“ A já ani nejsem křesťan (i když jsem tak byl víceméně vychován- spíš jen tak mírně nabádán a ovlivňován tímto směrem vlivem okolí).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.červen 13:48

Pohan atd. jsou (nebo hlavně byly) církevní urážky pro lidi jiné víry (nebo dokonce křesťany – ale z jiné odnoše nebo pro nepohodlné lidi, kteří jinak nebyli bezvěrci ani podle jejich pravidel), pro ateisty a další. Církev nerovná se víra. Věřít v Boha (v křesťanském pojetí) můžeš i bez církve.
Odpustky si kupovat nemusíš ;) Stačí, když budeš věřit, žít podle přikázání a jednat podle svědomí.

Další věc, co rozhoduje je, jestli jsi křesťan nebo něco jiného. Pokud nejsi křesťan tak ani nemáš žádný vztah ke kostelu, křesťanksé církvi atd. Další věc je, že církev nebo prostě jiní lidi si můžou říkat, co chtějí, ale to neznamená, že to bude pravda ani to tu pravdu neovlivní. V něčích očích můžeš být „pohan,“ ale to z tebe pohana nedělá. Podle křesťanů katolíků byli dřív bezvěrci a pohani skoro všichni, dokonce i lidé z vlastních řad. Každý žid, muslim, buddhista, evengelista/pro­testant, hinduista, polyteista, zoroastrián a další. Nemluvě o věřících katolících, kteří byli něčím zvlášní a vymykali se, třeba intelektem nebo kritickým myšlením.

To, že to platilo dřív, tak to taky neznamená, že to byla nutně pravda. V tom smyslu, že to byla objektivní skutečnost. Protože církev ani přímo nestojí na křesťanské víře, je to spíš specifická organizace řídící se svými vlastními (vymyšlenými) pravidly a hierarchií a to všechno spíš kvůli světské moci a ovládání. Já pochazím z evangelicky založené rodiny (jako i celé okolí), takže jsme podle tamtoho pojetí všichni „bezvěrci.“ A já ani nejsem křesťan (i když jsem tak byl víceméně vychován- spíš jen tak mírně nabádán a ovlivňován tímto směrem vlivem okolí).