Odpověděl/a – 29.březen 13:45
1. Existují tři hlavní důvody pro pojmenování např. v USA
Za prvé, jeho struktura je docela podobná máslu při pokojové teplotě. Je snadno roztíratelné nožem a při zahřátí se roztaví na kapalinu.
Za druhé, stejně jako máslo, má vysoký obsah lipidů, pouze místo mléčného tuku je arašídový.
Konečně podle pojmenování je jasné, z čeho výrobek je vyrobený. Jde tedy o máslo, které je vyrobené z arašídů.
https://www.quora.com/Why-is-it-called-peanut-butter-when-theres-no-butter
2. Česká republika
„PROČ SE ARAŠÍDOVÉ MÁSLO MŮŽE JMENOVAT "MÁSLO“ A TO POMAZÁNKOVÉ NE?
Legislativa EU (Nařízení 1308/2013) stanovuje, že označení „mléčné výrobky“ je rezervováno výlučně pro pravé mléčné výrobky. Tedy výrobky, jejichž složky nebyly nahrazeny nemléčnými produkty.
Ve svém rozhodnutí (C-422/16, případ TofuTown) Evropský soudní dvůr rozhodl, že pojem „mléko“ je rezervován výlučně pro mléko živočišného původu. EU legislativa nijak nezakazuje produkty, kde jsou mléčné složky nahrazeny jinými, ale zakazuje v takovém případě používat pojem „mléčný“.
K tomuto pravidlu však existuje výjimka: zákaz se nevztahuje na seznam výrobků, jejichž přesná podstata (charakter) je jasný z jejich tradičního užívání a/nebo pokud se jejich označení používá k tomu, aby popsalo charakteristickou kvalitu daného produktu. Tento seznam je obsažen v rozhodnutí Komise 2010/791/EU a v nařízení 445/2007. Označení „arašídové máslo“ na seznamu těchto výjimek je a proto se může používat.
Zjednodušeně řečeno jde však o to, že arašídové máslo není mléčný produkt a proto se na něj nevztahuje legislativa o mléčných produktech."
Odpověděl/a – 29.březen 18:39
1. Existují tři hlavní důvody pro pojmenování arašídové máslo v USA
Za prvé, jeho struktura je docela podobná máslu při pokojové teplotě. Je snadno roztíratelné nožem a při zahřátí se roztaví na kapalinu.
Za druhé, stejně jako máslo, má vysoký obsah lipidů, pouze místo mléčného tuku je arašídový.
Konečně podle pojmenování je jasné, z čeho výrobek je vyrobený. Jde tedy o máslo, které je vyrobené z arašídů.
https://www.quora.com/Why-is-it-called-peanut-butter-when-theres-no-butter
2. Česká republika
„PROČ SE ARAŠÍDOVÉ MÁSLO MŮŽE JMENOVAT "MÁSLO“ A TO POMAZÁNKOVÉ NE?
„Legislativa EU (Nařízení 1308/2013) stanovuje, že označení "mléčné výrobky“ je rezervováno výlučně pro pravé mléčné výrobky. Tedy výrobky, jejichž složky nebyly nahrazeny nemléčnými produkty.
Ve svém rozhodnutí (C-422/16, případ TofuTown) Evropský soudní dvůr rozhodl, že pojem „mléko“ je rezervován výlučně pro mléko živočišného původu. EU legislativa nijak nezakazuje produkty, kde jsou mléčné složky nahrazeny jinými, ale zakazuje v takovém případě používat pojem „mléčný“.
K tomuto pravidlu však existuje výjimka: zákaz se nevztahuje na seznam výrobků, jejichž přesná podstata (charakter) je jasný z jejich tradičního užívání a/nebo pokud se jejich označení používá k tomu, aby popsalo charakteristickou kvalitu daného produktu. Tento seznam je obsažen v rozhodnutí Komise 2010/791/EU a v nařízení 445/2007. Označení „arašídové máslo“ na seznamu těchto výjimek je a proto se může používat.
Zjednodušeně řečeno jde však o to, že arašídové máslo není mléčný produkt a proto se na něj nevztahuje legislativa o mléčných produktech."