Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.březen 13:45

1. Existují tři hlavní důvody pro pojmenování např. v USA

Za prvé, jeho struktura je docela podobná máslu při pokojové teplotě. Je snadno roztíratelné nožem a při zahřátí se roztaví na kapalinu.

Za druhé, stejně jako máslo, má vysoký obsah lipidů, pouze místo mléčného tuku je arašídový.

Konečně podle pojmenování je jasné, z čeho výrobek je vyrobený. Jde tedy o máslo, které je vyrobené z arašídů.

https://www.qu­ora.com/Why-is-it-called-peanut-butter-when-theres-no-butter

2. Česká republika

„PROČ SE ARAŠÍDOVÉ MÁSLO MŮŽE JMENOVAT "MÁSLO“ A TO POMAZÁNKOVÉ NE?

Legislativa EU (Nařízení 1308/2013) stanovuje, že označení „mléčné výrobky“ je rezervováno výlučně pro pravé mléčné výrobky. Tedy výrobky, jejichž složky nebyly nahrazeny nemléčnými produkty.

Ve svém rozhodnutí (C-422/16, případ TofuTown) Evropský soudní dvůr rozhodl, že pojem „mléko“ je rezervován výlučně pro mléko živočišného původu. EU legislativa nijak nezakazuje produkty, kde jsou mléčné složky nahrazeny jinými, ale zakazuje v takovém případě používat pojem „mléčný“.

K tomuto pravidlu však existuje výjimka: zákaz se nevztahuje na seznam výrobků, jejichž přesná podstata (charakter) je jasný z jejich tradičního užívání a/nebo pokud se jejich označení používá k tomu, aby popsalo charakteristickou kvalitu daného produktu. Tento seznam je obsažen v rozhodnutí Komise 2010/791/EU a v nařízení 445/2007. Označení „arašídové máslo“ na seznamu těchto výjimek je a proto se může používat.

Zjednodušeně řečeno jde však o to, že arašídové máslo není mléčný produkt a proto se na něj nevztahuje legislativa o mléčných produktech."

https://ec.eu­ropa.eu/czech-republic/news/e­uromyty_cs

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.březen 18:39

1. Existují tři hlavní důvody pro pojmenování arašídové máslo v USA

Za prvé, jeho struktura je docela podobná máslu při pokojové teplotě. Je snadno roztíratelné nožem a při zahřátí se roztaví na kapalinu.

Za druhé, stejně jako máslo, má vysoký obsah lipidů, pouze místo mléčného tuku je arašídový.

Konečně podle pojmenování je jasné, z čeho výrobek je vyrobený. Jde tedy o máslo, které je vyrobené z arašídů.

https://www.qu­ora.com/Why-is-it-called-peanut-butter-when-theres-no-butter

2. Česká republika

„PROČ SE ARAŠÍDOVÉ MÁSLO MŮŽE JMENOVAT "MÁSLO“ A TO POMAZÁNKOVÉ NE?

„Legislativa EU (Nařízení 1308/2013) stanovuje, že označení "mléčné výrobky“ je rezervováno výlučně pro pravé mléčné výrobky. Tedy výrobky, jejichž složky nebyly nahrazeny nemléčnými produkty.

Ve svém rozhodnutí (C-422/16, případ TofuTown) Evropský soudní dvůr rozhodl, že pojem „mléko“ je rezervován výlučně pro mléko živočišného původu. EU legislativa nijak nezakazuje produkty, kde jsou mléčné složky nahrazeny jinými, ale zakazuje v takovém případě používat pojem „mléčný“.

K tomuto pravidlu však existuje výjimka: zákaz se nevztahuje na seznam výrobků, jejichž přesná podstata (charakter) je jasný z jejich tradičního užívání a/nebo pokud se jejich označení používá k tomu, aby popsalo charakteristickou kvalitu daného produktu. Tento seznam je obsažen v rozhodnutí Komise 2010/791/EU a v nařízení 445/2007. Označení „arašídové máslo“ na seznamu těchto výjimek je a proto se může používat.

Zjednodušeně řečeno jde však o to, že arašídové máslo není mléčný produkt a proto se na něj nevztahuje legislativa o mléčných produktech."

https://ec.eu­ropa.eu/czech-republic/news/e­uromyty_cs