Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.leden 11:17

Jde i gramatickou chybu, nesprávné tvoření minulého času. Je to tvar navíc nespisovný,

Minulý čas je čas složený z přítomného času sloves být a příčestí minulého významového slovesa Nepoužívá se ve 3. osobě jednotného ani možného čísla..

Souvisí to s historickým vývojem. Čeština měla tři minulé časy, tzv aorist a imperfektum – – tvary jednoduché a perfektum tvar složený – ten platí stále .- viz nahoře. Dnes se používá název préteritum.

V praslovanštině minulý čas perfektum s tvary pomocného slovesa být vyjadřovalt minulý čas v okamžiku promluvy. Později se změnil na préteritum – minulý

Je to velmi složité, ale používání příčestí minulého působí rušivě, jde o neúplný tvar. Význam není jednoznačný.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.leden 12:39

Jde i gramatickou chybu, nesprávné tvoření minulého času. Je to tvar navíc nespisovný,

Minulý čas je čas složený z přítomného času sloves být a příčestí minulého významového slovesa. Pomocné slovo ve ve 3. osobě jednotného ani možného čísla. zaniklo. už se nepoužívá.

Souvisí to s historickým vývojem. Čeština měla tři minulé časy, tzv aorist a imperfektum – – tvary jednoduché a perfektum byl tvar složený – ten platí stále .- viz nahoře. Dnes se )používá název préteritum.

V praslovanštině minulý čas perfektum s tvary pomocného slovesa být vyjadřoval minulý čas v okamžiku promluvy. Později se změnil na préteritum – minulý čas vyjadřující děj bez vztahu k přítomnosti

Je to velmi složité, má to své odůvodnění. Ale používání jen příčestí minulého působí rušivě, jde přece o neúplný tvar. Význam není jednoznačný.