Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.srpen 20:08

Bierhansel se říkalo pivním slivkám. Tedy je zde možné spojení. 🙂
"Podle věstníku Ministerstva spravedlnosti z roku 1895, jsou
slivky, (zvané také Hansel, Bierhansel), jimiž se čerstvě natočené a neúplně naměřené pivo do sklenic dolévá, různým způsobem používány.
Nejlepší způsob použití je, když se pivo, které při výčepu odkapalo, do čistých nádob shromažďuje a co nejdříve k dolévání čerstvého nápoje použije. I při tomto způsobu však tyto „stočky“ ztrácejí v pivě obsaženou kyselinu uhličitou, zteplávají a rychle se zakalují.
Proto se Vrchní zdravotní rada ministerstva ve věci pivních slivků vyslovila takto:

  1. Slivky pozůstávají ze zbytků pivních, více méně zvětralých a nechutných, které jsou z největší části zkažené, velmi často s hustými hmotami promísené.
  2. Dle svého složení jsou slivky způsobilé, aby samy o sobě,

nebo přimíseny k čerstvému pivu, přivodily nevolnost,
poruchy zažívání, dokonce i těžké uškození na zdraví.
Nutno proto slivky prohlásit za zdraví škodlivé.
3. Míchání piva se slivkami nutno pojmenovati hnusným, nebezpečným a zdraví škodlivým falšováním a znečištěním jedné z nejdůležitějších a nejvíce rozšířených poživatin.
4. Proti tomuto falšování a znečišťování budiž s největší
přísností zakročováno, k čemuž trestní zákoník dostatečných prostředků poskytuje.
Rovněž se Vrchní zdravotní rada vyslovuje proti používání
zbytků pivních, které hosté nedopité zanechali.
file:///C:/User­s/MSI/Download­s/RL_2019_01__OK_web_fi­nal.pdf

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.srpen 20:12

Bierhansel se říkalo pivním slivkám. Tedy je zde možné spojení. 🙂
"Podle věstníku Ministerstva spravedlnosti z roku 1895, jsou
slivky, (zvané také Hansel, Bierhansel), jimiž se čerstvě natočené a neúplně naměřené pivo do sklenic dolévá, různým způsobem používány.
Nejlepší způsob použití je, když se pivo, které při výčepu odkapalo, do čistých nádob shromažďuje a co nejdříve k dolévání čerstvého nápoje použije. I při tomto způsobu však tyto „stočky“ ztrácejí v pivě obsaženou kyselinu uhličitou, zteplávají a rychle se zakalují.
Proto se Vrchní zdravotní rada ministerstva ve věci pivních slivků vyslovila takto:

  1. Slivky pozůstávají ze zbytků pivních, více méně zvětralých a nechutných, které jsou z největší části zkažené, velmi často s hustými hmotami promísené.
  2. Dle svého složení jsou slivky způsobilé, aby samy o sobě,

nebo přimíseny k čerstvému pivu, přivodily nevolnost,
poruchy zažívání, dokonce i těžké uškození na zdraví.
Nutno proto slivky prohlásit za zdraví škodlivé.
3. Míchání piva se slivkami nutno pojmenovati hnusným, nebezpečným a zdraví škodlivým falšováním a znečištěním jedné z nejdůležitějších a nejvíce rozšířených poživatin.
4. Proti tomuto falšování a znečišťování budiž s největší
přísností zakročováno, k čemuž trestní zákoník dostatečných prostředků poskytuje.
Rovněž se Vrchní zdravotní rada vyslovuje proti používání
zbytků pivních, které hosté nedopité zanechali.
Zdroj: Rychtářské listy č. 1/2019
file:///C:/User­s/MSI/Download­s/RL_2019_01__OK_web_fi­nal%20(3).pdf