Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.květen 9:28

K Edisonovi ještě doplním, že u siláží a senáží se zahřívání dá zabránit řádným udusáním (slisováním) a vzduchotěsným zakrytím. U dobře založené siláže se teplota během fermentace zvýší pouze asi o 10 °C. Důvody zahřívání jsou převážně bakteriální, v menší míře dobíhající dýchání rostlinných pletiv. Pří dýchání se sice uvolňuje energie, ale ta je z větší části využita na tvorbu ATP a dalších metabolitů, pouze menší část jako ztrátové teplo. Takže hlavním viníkem zahřívání jsou aerobní rozkladné bakteriální procesy.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 18.květen 9:32

K Edisonovi ještě doplním, že u siláží a senáží se zahřívání dá zabránit řádným udusáním (slisováním) a vzduchotěsným zakrytím. U dobře založené siláže se teplota během fermentace zvýší pouze asi o 10 °C. Důvody zahřívání jsou převážně bakteriální, v menší míře dobíhající dýchání rostlinných pletiv. Pří dýchání se sice uvolňuje energie, ale ta je z větší části využita na tvorbu ATP a dalších metabolitů, pouze menší část jako ztrátové teplo. Takže hlavním viníkem zahřívání jsou aerobní rozkladné procesy způsobené plísněmi a bakteriemi.