Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.únor 13:31

Úplná blbost. Nic takového se (nikdy) nestane.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.únor 14:49

Úplná blbost. Nic takového se nestane.

Robotizace nikdy není pro lidi nevýhodná a nikdy se nestane, že by stroje, -roboti zcela nahradili lidi (leda v případě, že by vznikla umělá inteligence a rozhodla se lidi vyhladit, ale to je zas o něčem jiném).
Robotizace zlepšuje ekonomiku, zlepšuje efektivitu podniku – zrychlí výrobu, ušetří čas atd, několinásobně sníží náklady a zvýší zisky, mj. ušetří peníze i kupujícím. Tím se uvolní potřebné (stejné nebo dokonce vyšší) množství peněz pro jiné práce, do jiného odvětví (tzn. v jedno druhu práce se zavedou stroje a sníží se počet zaměstanců, zároveň se ale vytvoří podmínky/příle­žitosti pro jiný druh práce, kde se zaměstnanci uplatí… a je jedno jak moc je modernizace, robotizace rozsáhlá. Zaměstnaných lidí = množství pracovních míst a příležitostí – se zavedením či zvýčením robotizace, neubyde – zůstane stejné. Tak to prostě funguje).
Nedávalo by smysl aby robotizace zbavila lidi prací. Práce jsou tu pro peníze a peníze jsou pro lidi, ne pro roboty.
(Ekonomika se z velké části týká hlavně ne/zaměstnanos­ti…skoro celé se to točí právě kolem toho. A stroje lidi nenahrazují, ne fakticky).

Stroje neubírají pracovní sílu, jak se na první pohled může zdát. Stroj neznemožní práci, ale (vždycky) ji uvolní, osvobodí, aby se s ní mohlo disponovat v jiných zaměstnáních.
Když nový stroj dává k volné dispozici jisté množství dělných rukou, dává tím zcela nevyhnutelně k dispozici také peníze, které jsou s to práci oněch rukou zaplatit.

Ještě pro upřesnění: podnikům z modernizace a zavedením strojů vznikají mnohé výhody, které s sebou přinášejí, jak ušetřené peníze (snížené náklady), tak větší zisky (např. víc výrobků za míň času). Podnik teda disponuje více penězi, úsporami, které se přesunou někam jinam (protože ekonomika žije na kapitálu, úsporách a peníze nikdy nestojí, ale přesouvají se). A ony peníze jdou nakonec zase do kapsy těm zaměstnancům, které stroje „připravily“ o místo (ve zkratce, krom jiného. Navíc to zlepšuje celkovou ekonomiku a blahobyt).
A snad to nejhlavnější je to, že s vyšší modernizací se zároveň sníží i ceny výrobků (nebo služeb), které ty stroje vyrábí/poskytují (protože jsou efektivnější, levnější). Ceny se z původní ceny můžou klidně snížit o polovinu původní ceny – která byla před zavedením strojů (a ony se sníží, protože si to podnik může dovolit- je efektivnější, méně nákladný, více výnosný i při nižších cenách atd. a taky kvůli konkurenci a jiným ekonomickám pravidlů). Takže ceny se sníží, tím ušetří peníze i odběratelé (ti, co si ten výrobek koupí) a ušetřené peníze utratí někde jinde. Ušetřené peníze ze zavedení strojů zkrátka vytvořily podmínky (mzdy) pro další zaměstnání.

Jedny místa se jakoby zaplní (stroji), ale zároveň se díky nim vytvoří místa nová.

(Parafrázovaný Bastiat) Jinými slovy, vynález (stroj) je vymoženost získaná zdarma, je to prospěch pro lidstvo, který je nic nestojí a naopak přináší s sebou nový statek, jehož užitečnost je přírůstkem k národnímu bohatství.
Konečným výsledkem vynalézání a zavádění strojů je nárůst uspokojování potřeb při stejné velikosti vynaložené práce.