Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.únor 8:34

Je to aktuální živá kauza, je kolem toho docela dusno a informační šum. Asi si k tomu četl článek https://www.sve­tandroida.cz/go­ogle-brexit-reakce-presun-dat/ , další se budou objevovat a situaci vyjasňovat. Motivace googlu je možná jen ekonomická úspora, kdo ví, ale důsledky pro Brity jsou zřejmé a ti pochopitelně zuří při představě že právě přišli o veškerou ochranu osobních údajů které se jim v rámci EU dostávalo. Řešení to samozřejmě má, budou muset přijít s vlastní legislativou která se té unijní bude v podstatě velmi podobat aby podobnému chování firem zabránili a nutili je data držet na území, kde byla pořízena, resp. odkud pochází těch původci dat. To jim asi zabere dost času … uvidíme.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.únor 8:43

Je to aktuální živá kauza, je kolem toho docela dusno a informační šum. Asi si k tomu četl článek https://www.sve­tandroida.cz/go­ogle-brexit-reakce-presun-dat/ , původní článek zřejmě byl tento na reuters https://transla­te.google.com/tran­slate?sl=en&tl=­cs&u=https%3A%2F%2Fuk­.reuters.com%2Far­ticle%2Fus-google-privacy-eu-exclusive%2Fex­clusive-google-users-in-uk-to-lose-eu-data-protection-sources-idUKKBN20D2M3 (strojový překlad do češtiny) … další se budou objevovat a situaci vyjasňovat – takže se budou možná k otázce objevovat i upřesnění v diskusi.

Motivace googlu je možná jenom ekonomická úspora, kdo ví, ale důsledky pro Brity jsou zřejmé a ti pochopitelně zuří při představě že právě přišli o veškerou ochranu osobních údajů které se jim v rámci EU dostávalo. Řešení to samozřejmě má, budou muset přijít s vlastní legislativou, která se nakonec té unijní bude muset v mnoha směrech velmi podobat, aby podobnému chování firem zabránili. To jim asi zabere dost času … jisté je, že se budou svých práv přes americké soudy žalobami na americkou filmu domáhat přeci jen o dost komplikovaněji.

Evropské sídlo googlu i datová úložiště pro EU státy ale nedále zůstávají v na území EU a v legislativní působnosti evropských zemí, na tom se nic nemění. Evropské směrnice brání googlu provést tento přesun i například s daty českých občanů, takže nás by se to dotknout nijak nemělo.