Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.leden 14:08

Ano. Krátký či dlouhý život je pojem relativní. Důležité je vůle žít, uvědomit si, co se stalo, už není možné změnit. Je možné se vždy připavit na to, co bude?

Nedáno jsem někde zmiňovala, že žijeme od narození, to je minulost, ta již byla, teď jsme v přítomnosti, ta je právě teď, když píši odpověď. Co bude v budoucnosti, nevíme.

Dnes je dnes, včera bylo dnes, dnes bude i zítra. Proto existuje čas, abychom svůj život nějak měřili a víme, že žijeme právě teď. Co bylo,. už jsou jen vzpomínky.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.leden 17:02

Ano. Krátký či dlouhý život je pojem relativní. Důležité je vůle žít, uvědomit si, co se stalo, už není možné změnit. Je možné se vždy připravit na to, co bude?

  1. Samozřejmě, pokud bereme délku z pohledu času, tak každý žije od narození do smrtí kratší či delší dobu.
  2. Myslím si, že Siuxové se na délku život dívali jinak, takže krátký i dlouhý život neměřili časem, zřejmě podle toho, zda jej prožili v utrpení nebo v lásce.

Je to opravdu tak?

Nedávno jsem někde zmiňovala, že žijeme od narození, to je minulost, ta již byla, teď jsme v přítomnosti, ta je právě teď, když píši odpověď. Co bude v budoucnosti, nevíme.

Dnes je dnes, včera bylo dnes, dnes bude i zítra. Proto existuje čas, abychom svůj život nějak měřili a víme, že žijeme právě teď. Co bylo,. už jsou jen vzpomínky. Stárneme, protože se řídíme datem narození. Každému ubíhá čas jinou rychlostí.


Ještě jsem si vzpomněla na jednu svou otázku. V člověku se odehrává boj mezi dvěma vlky, – dobrem a zlem. Toho vlka, kterého ý člověk přikrmuje, vyhrává. Tak je to i se životem. Jaký si život uděláme takový je právě teď, pokud žijeme.

„Život je jen otevření a zavření očí. Záleží pouze na tom, co během této krátké chvíle uvidíš.“ — Christian Friedrich Hebbel

Zdroj: https://citaty­.net/citaty/13065-christian-friedrich-hebbel-zivot-je-jen-otevreni-a-zavreni-oci-zalezi-pouze/

Takže pojmy krátký a dlouhý život se dá brát z různého úhlu pohledu

„Život je pro chudáka dlouhý, pro šťastného krátký.“ — Latinské přísloví

Zdroj: https://citaty­.net/citaty/496-seneca-zivot-je-kratky-umeni-dlouhe/

3. Věřící v Boha žijí déle, také jsem to někde uváděla, dokázala to studie. Je to zřejmě tím, že něčemu věří a víra či meditace posilují.

--
Takže uvedená slova by se měla brát zřejmě z pohledu života Siuxů.