Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.leden 12:00

1/ Četl jste to správně. S nástupem islámu nedošlo k rychlému rozšiřování zahalování. Tento zvyk pravděpodobně postupně muslimové převzali z oblasti středomoří, kde bylo zahalování běžné – bohaté ženy se zahalovaly, aby se oddělily od otrokyň a kněžek lásky. Zahalené nechodily ani manželky proroka Mohameda. Tyto ženy začaly zahalené chodit až na konci svého života. Závoje nebyly pro Mohameda velkou prioritou.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.leden 12:37

Četl jste to správně. S nástupem islámu nedošlo k rychlému rozšiřování zahalování. Tento zvyk pravděpodobně postupně muslimové převzali z oblasti středomoří, kde bylo zahalování běžné – bohaté ženy se zahalovaly, aby se oddělily od otrokyň a kněžek lásky. Zahalené nechodily ani manželky proroka Mohameda. Tyto ženy začaly zahalené chodit až na konci svého života. Závoje nebyly pro Mohameda velkou prioritou.

Pro podrobné seznámení doporučuji diplomovou práci Markéty Husinecké Arabské odívání, viz odkaz. K jejímu vedoucímu práce, prof. Kropáčkovi, jsem chodil na přednášky o islámu, je to náš nejvýznamnější odborník.

Zdroj: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/150014110