Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.leden 12:35

Ještě bych doplnil hapiky: hodně vody, protože je málo vzduchu nad ní. Vzduch se při stoupání hladiny v horní části nádrže stlačuje (při čerpání vody ze studny) a při vypouštění svým tlakem žene vodu z nádrže do kýble. Působí tedy jako pružina. Když je ho méně, pak jeho tlak klesá rychleji a tlakový spínač spíná čerpadlo častěji. Některé vodárny měly i ventil, lterý umožňoval v takovém případě doplnění vzduchu pumpičkou. Stává se taky i opačná věc, že vzduchu je hodně, protože nasávaná voda obsahuje samozřejmě i vzduch. Časem se nádrž zavzdušní tak, že při vypouštění vody „střílí“ do kýble a vydává zvuky připomínající něco, co zde nechci popisovat. U vodárny Darling se množství vody v nádrži dalo určit pohledem na skleněnou trubičku s manometrem na konci, vedoucí svisle podél nádrže. Jak to máš ty, nevím. Máš-li k vodárně nějakou dokumentaci, podívej se do ní. Obvykle je na konci soupis možných závad a způsob jejich odstranění.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 5.leden 14:49

Ještě bych doplnil hapiky: hodně vody, protože je málo vzduchu nad ní. Vzduch se při stoupání hladiny v horní části nádrže stlačuje (při čerpání vody ze studny) a při vypouštění svým tlakem žene vodu z nádrže do kýble. Působí tedy jako pružina. Když je ho méně, pak jeho tlak klesá rychleji a tlakový spínač spíná čerpadlo častěji. Některé vodárny měly i ventil, který umožňoval v takovém případě doplnění vzduchu pumpičkou. Stává se taky i opačná věc, že vzduchu je hodně, protože nasávaná voda obsahuje samozřejmě i vzduch. Časem se nádrž zavzdušní tak, že při vypouštění vody „střílí“ do kýble a vydává zvuky připomínající něco, co zde nechci popisovat. U vodárny Darling se množství vody v nádrži dalo určit pohledem na skleněnou trubičku s manometrem na konci, vedoucí svisle podél nádrže. Jak to máš ty, nevím. Máš-li k vodárně nějakou dokumentaci, podívej se do ní. Obvykle je na konci soupis možných závad a způsob jejich odstranění.

Dodatečně jsem si ještě vzpomněl, že vodárna Darling měla na boku (asi v polovině výšky zásobní nádoby) vestavěný ventil ovládaný patrně plovákem uvnitř nádoby, spojený hadičkou s čerpadlem. To si v případě potřeby přisávalo vzduch z venčí, bylo-li ho v nádrži málo. Pokud to fungovalo, udržovala se tak hladina vody v nádrži v mezích stanovených výrobcem. Problém byl ale s tím, že během let to zarostlo vodním kamenem a přestalo to makat. Sice by se to (ventil+plovák) dalo teoreticky vyměnit, ale povolit šrouby je už pak téměř vyloučené, když ho ukroutíš, tak co potom s tím dál… Tuhle vodárnu jsem měl min. 50 let a stále jakž takž funkční. Před pár lety definitivně dosloužila a teď používám ve studni ponorku.