Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.prosinec 20:57

Trans izomery (transmastné kyseliny) se vyskytují jako součást molekuly hlavně ve ztužených tucích. Ve složení potravin ve skutečnosti kyseliny obsaženy nejsou. Tuk je nejčastěji ester mastných kyselin s glycerolem. Pokud je tuk tvořen esterifikací nenasycených mastných kyselin, je v kapalné formě – stereometrie molekuly je CIS (rostlinné oleje, zčásti i palmový tuk). Pokud je olej hydrogenován, přechází do formy TRANS a je pro zdraví nepříznivý. Takto se vyráběly margaríny už za 2.sv.v. jako náhražka sádla. Dnes se pojem margarín nesprávně používá i pro další rostlinné tuky typu FLORA a pod., ale s margarínem nemají nic společného. Je to jen rostlinný olej našlehaný s vodou a emulgátory, proto se snadno roztírají.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.prosinec 20:59

Trans izomery (transmastné kyseliny) se vyskytují jako součást molekuly hlavně ve ztužených tucích. Ve složení potravin ve skutečnosti kyseliny obsaženy nejsou. Tuk je nejčastěji ester mastných kyselin s glycerolem. Pokud je tuk tvořen esterifikací nenasycených mastných kyselin, je v kapalné formě – stereometrie molekuly je CIS (rostlinné oleje, zčásti i palmový tuk). Pokud je olej hydrogenován, přechází do formy TRANS a je pro zdraví nepříznivý. Takto se vyráběly margaríny už za 2.sv.v. jako náhražka sádla. Dnes se pojem margarín nesprávně používá i pro další rostlinné tuky typu FLORA a pod., ale s margarínem nemají nic společného. Je to jen rostlinný olej našlehaný s vodou a emulgátory, proto se snadno roztírají. Původní margarín, vyráběný hydrogenací rostlinných olejů, snadno roztíratelný není.