Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.prosinec 6:17

Asi 3 roky zpět jsem Arduino Uno používal pro komponenty chytré domácnosti. S jeho pomocí bylo možné velmi jednoduše udělat takovou komponentou i staré zařízení jehož konstruktéři v době vzniku ani nemohli vědět co smarthome je. takhle vezmeš arfuifono hodíš ho dovnitř pripojis na jeho piny pár senzorů a relatek a najednou můžeš na dálku monitorovat stav třeba starého přímotopy, digestoře či sporáku. Později jsem ale přestal Arduino pro tento účel využívat a přešel jsem na NodeMCU které má tu zásadní výhodu že v sobě integruje podporu WiFi (nepotřebuješ speciální shield), a místo nizkourovnoveho c umi interpretovat vysokoúrovňový lua script nebo Python (díky tomu se programy píší výrazně snadněji a kód je přehlednější). Také je výrazně menší (asi jako arduiono nano a také o dost levnější, hlavně když uvážíte nutnost u Arduina dokupovat WiFi shield)

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.prosinec 6:58

Asi 3 roky zpět jsem Arduino Uno používal pro komponenty chytré domácnosti. S jeho pomocí bylo možné velmi jednoduše udělat takovou chytrou komponentou (dálkově ovladatelnou a monitorovatelnou) i staré zařízení jehož konstruktéři v době vzniku ani nemohli vědět co nějaká chytrá domácnost vlastně je. Takhle vezmeš svépomocí arduino hodíš ho dovnitř (případně mu i s jeho komponentami vytiskneš na 3d tiskárně speciální šasi, což je samozřejmě vhodné pokud to má fungovat spolehlivě dlouhodobě a nechceš riskovat požár) připojíš na jeho piny pár senzorů a relatek a najednou můžeš na dálku monitorovat stav třeba i velmi starého kotle, přímotopu, digestoře či sporáku.

Později jsem ale přestal Arduino pro tento účel využívat a přešel jsem na NodeMCU, které má několik zásadních předností, přímo v sobě integruje komunikační modul má podporu wifi (nepotřebuješ tedy jako u arduina dokupovat speciální shield), a místo nizkourovnoveho C jazyka který skutečně není komfortní, umí interpretovat vysokoúrovňový LUA script nebo Python (díky tomu se programy píší výrazně snadněji a kód je přehlednější). Také je výrazně menší (asi jako Arduino Nano a také o dost levnější, hlavně když uvážíte nutnost u Arduina dokupovat ten WiFi shield)