Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.srpen 12:17

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.srpen 12:30

"Čas na stříhání

Pivoňky bylinné se v zahradách vyskytují jen málo, jejich původní stanoviště se nacházelo od Balkánu po severní Evropu, ale potkal je osud mnoha dalších rostlinných i živočišných druhů – nyní patří mezi kriticky ohrožené.

U zahradních pivoněk jsou jejich květy poměrně těžké, a tak začnou často jednotlivé stonky polehávat. Keře proto svažte či podepřete, případně aplikujte obojí. Odkvetlé květy odstřihujte, stejně tak vadnoucí listy.

Začnou-li stonky a později listy vadnout i v období, kdy není příliš sucho, jedná se o chorobné vadnutí. Napadené stonky v tom případě odřízněte až u země. Pokud choroba napadla větší část rostliny, seřízněte ji celou. Při delším období sucha pivoňky pravidelně a dostatečně zalévejte, jinak jim zaschnou poupata.

Na zimu mladé rostliny přikryjte nejlépe chvojím. Vyvarujte se neprodyšných materiálů, jako je listí, bublinková fólie a podobně, pod nimi by totiž rostliny mohla napadnout hniloba."

https://tema.ces­kenapady.cz/te­ma-kdy-ostrihat-pivonky-885821.html

"Kdy je lepší ořezávat

https://cs.ma­dlovefarms.com/5283-rules-for-trimming-peonies-after-flowering

https://www.zah­rada.cz/forum/trval­ky/kdy-ostrihat-bylinne-pivonky-236253/?stran­ka_oblast=5

"

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.srpen 12:38

"Co s pivoňkami na podzim

Dřevité pivoňky nechte, bylinné odřízněte

dřevité pivoňky – před zimou pouze uklidíme opadané suché listy, případně můžeme odstranit vadnoucí a suché větve
bylinné pivoňky – nadzemní část bylinných druhů odstraňujeme až po dokonalém seschnutí. Jedině tak budou mít živiny možnost se vrátit zpět do hlízovitých kořenů. Výhony odstřihujeme těsně nad zemí. Tímto zákrokem předcházíme napadení rostlin houbovými chorobami. Méně zastánců má praxe na podzim listy pouze svázat a odstranit je až na jaře" atd.

https://www.zahrada-centrum.cz/clan­ky/nahled/506-co-s-pivonkami-na-podzim