Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.srpen 12:07

„Být (zdráv, zdravý) jako řepa, čast. řípa dokonale zdráv; zeměd. ř. cukrová; krmná ř.; červená ř.; zahr. salátová ř“.
https://ssjc.uj­c.cas.cz/sear­ch.php?hledej=Hle­dat&heslo=%C5%99e­pa&sti=EMPTY&whe­re=hesla&hsub­str=no

Frazeologismus, který přirovnává zdraví k nějaké plodině. Řepa je stará plodina na rozdíl od brokolice Krmná řepa prospívala dobytku. Takže lidé vypozorovali, že by mohla poskytnout krmi i jim.

Červená řepa je známá iž od starověku "Často se uvádí, že řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě jí (i

když pozor, tehdy se využívaly listy), odvar z této rostliny byl skládán jako obětina Apollónovi. V římské kuchyni byla řepa velmi oblíbená, v jedné z prvních kuchařek, kterou je Apicius, najdeme recepty jak na saláty, tak i na vývary a jiné speciality*. Rozhodně tehdy nešlo o jídlo pro dobytek či chudinu, pokrmy z této zeleniny patřily na stůl zámožných patricijů a antických gurmánů. Díky velikosti Římské říše se červená řepa rozšířila do Španělska a Francie a pak postupně na celý evropský kontinent – kolem století čtrnáctého se nepěstovala jen v nejsevernějších částech Evropy. Paradoxně, ve srovnání s dnešní dobou, v kuchyni byl užíván stále hlavně list mladé zeleniny, s postupem času se začalo zkoušet i kořen, ale jako … léčivo. Lidé totiž zjistili, že má pozitivní účinky na rány, zácpy, teploty, a kožní problémy." atd. .

https://www.pros­tezdravi.cz/cer­vena-repa-jeji-pozitivni-ucinky-na-zdravi/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.srpen 12:12

Být (zdráv, zdravý) jako řepa, čast. řípa dokonale zdráv;

Navcí řepa se sklízí na podzim, dobře uskladněná vydrží až téměř do jara vedle mrkve, celeru a petržele. Hojně se používala např. v Rusku a na Ukrajině – v boršči z čevené řepy

Frazeologismus, který přirovnává zdraví k nějaké plodině. Řepa je stará plodina na rozdíl od brokolice. Krmná řepa prospívala dobytku. Takže lidé vypozorovali, že by mohla poskytnout krmi i jim.

Červená řepa je známá iž od starověku "Často se uvádí, že řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě jí (i

když pozor, tehdy se využívaly listy), odvar z této rostliny byl skládán jako obětina Apollónovi. V římské kuchyni byla řepa velmi oblíbená, v jedné z prvních kuchařek, kterou je Apicius, najdeme recepty jak na saláty, tak i na vývary a jiné speciality*. Rozhodně tehdy nešlo o jídlo pro dobytek či chudinu, pokrmy z této zeleniny patřily na stůl zámožných patricijů a antických gurmánů. Díky velikosti Římské říše se červená řepa rozšířila do Španělska a Francie a pak postupně na celý evropský kontinent – kolem století čtrnáctého se nepěstovala jen v nejsevernějších částech Evropy. Paradoxně, ve srovnání s dnešní dobou, v kuchyni byl užíván stále hlavně list mladé zeleniny, s postupem času se začalo zkoušet i kořen, ale jako … léčivo. Lidé totiž zjistili, že má pozitivní účinky na rány, zácpy, teploty, a kožní problémy." atd. .

https://www.pros­tezdravi.cz/cer­vena-repa-jeji-pozitivni-ucinky-na-zdravi/