Avatar uživatele
zjentek

Jak zdravá je řípa?

Dle přísloví jsme zdrávi jako řípy, pokud jsme zdrávi. Důvod? Proč nejsme zdrávi třeba jako brokolice?

Jak zdravá je řípa a v čem je zdravější, eventuálně jakými/kterými svými složkami je vyjímečná?

Kategorie zdraví.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1727 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Být (zdráv, zdravý) jako řepa, čast. řípa dokonale zdráv;

Navcí řepa se sklízí na podzim, dobře uskladněná vydrží až téměř do jara vedle mrkve, celeru a petržele. Hojně se používala např. v Rusku a na Ukrajině – v boršči z čevené řepy

Frazeologismus, který přirovnává zdraví k nějaké plodině. Řepa je stará plodina na rozdíl od brokolice. Krmná řepa prospívala dobytku. Takže lidé vypozorovali, že by mohla poskytnout krmi i jim.

Červená řepa je známá iž od starověku "Často se uvádí, že řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě jí (i

když pozor, tehdy se využívaly listy), odvar z této rostliny byl skládán jako obětina Apollónovi. V římské kuchyni byla řepa velmi oblíbená, v jedné z prvních kuchařek, kterou je Apicius, najdeme recepty jak na saláty, tak i na vývary a jiné speciality*. Rozhodně tehdy nešlo o jídlo pro dobytek či chudinu, pokrmy z této zeleniny patřily na stůl zámožných patricijů a antických gurmánů. Díky velikosti Římské říše se červená řepa rozšířila do Španělska a Francie a pak postupně na celý evropský kontinent – kolem století čtrnáctého se nepěstovala jen v nejsevernějších částech Evropy. Paradoxně, ve srovnání s dnešní dobou, v kuchyni byl užíván stále hlavně list mladé zeleniny, s postupem času se začalo zkoušet i kořen, ale jako … léčivo. Lidé totiž zjistili, že má pozitivní účinky na rány, zácpy, teploty, a kožní problémy." atd. .

https://www.pros­tezdravi.cz/cer­vena-repa-jeji-pozitivni-ucinky-na-zdravi/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Nevím, jak to nesmyslné přísloví vzniklo. Řepa často trpí napadením háďátkem a obsahuje značné množství cukru, některými nazývaného „bílý jed“. To už by se mi víc líbilo být zdravý jako česnek.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Řípa (řepa, tuřín) je velmi zdravá a má léčivé účinky. Svým tvarem bulvy připomínala našim předkům jakousi „slibnou“ baňatost, že se má člověk dobře, žije v blahobytu.
Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy červené řepy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.
Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu, zbavuje střeva jedovatých látek a odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.

ČERVENÁ ŘEPA – SEZNAM NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH PŘÍNOSŮ:

1. Betacyanin
Betacyanin je druh pigmentu, jehož barva se pohybuje od tmavě červené až po fialovou. Je ceněn pro své protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to také silný antioxidant, který se dobře vstřebává ze střeva. Šťáva z červené řepy je tak skvělým způsobem, jak posílit imunitu. Jako prevence rakoviny by se potom měla červená řepa jíst (nebo šťáva z červené řepy pít) alespoň jednou týdně.

2. Betain
Betain brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Má schopnost snižovat hladinu homocysteinu, což je aminokyselina, jejíž zvýšený výskyt v těle je spojován s nemocemi srdce a oběhového systému.

3. Vláknina
Šťáva z červené řepy obsahuje rozpustnou vlákninu. Ta zpomaluje vyprazdňování žaludku, které napomáhá správnému trávení a tím i zabraňuje přibývání na váze. Rozpustná vláknina také snižuje LDL (špatný) cholesterol a pomáhá upravovat vyměšování (omezuje výskyt průjmů a zácpy).

4. Kyselina listová
Řepy jsou plné kyseliny listové (šťáva z jedné řepy obsahuje 34% doporučené denní dávky). Kyselina listová je také důležitá pro těhotné ženy, protože její dostatečné množství v těle pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí. Kyselina listová pomáhá rovněž předcházet onemocněním srdce.

5. Zabraňuje anémii (chudokrevnosti)
Díky obsahu železa a kyseliny listové se červená řepa cení i pro její přínos pro tvorbu červených krvinek. Je to také přírodní čistič krve, protože pomáhá vytěsňovat toxické látky z krve (detoxikuje organizmus).

6. Upravuje krevní tlak a sportovní výkon
Mnohé klinické studie prokázaly, že již konzumace dvou šálků řepné šťávy denně skutečně snižuje krevní tlak. Kromě snížení krevního tlaku pomáhá šťáva z červené řepy zvýšit sportovní výkon a pomáhá snížit množství kyslíku, které tělo potřebuje během tréninku. Pití dvou šálků řepné šťávy před tréninkem je bezpečnější a zdravější než kofein a jiné doplňky. 🙂
Opatrně by ji měli konzumovat jen diabetici, pro vysoký počet sacharidů.

https://www.zelene-zdravicko.cz/cer­vena-repa

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek