Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.srpen 16:14

Takže v prvé řadě co2 není znečištění ale skleníkový plyn a rozhodně není jediný, metan třeba jako skleníkový plyn funguje mnohem účinněji i při menším množství … takže bychom se neměli ptát na pořadí producentů co2, ale spíš pořadí producentů skleníkových plynů se zohledněním jejich efektu na zadržování tepla v atmosféře.

Česko je v nelichotivé pozici protože patří mezi největší producenty skleníkových plynů na hlavu (! deset tun ročně na jednoho obyvatele ! – to je údaj z roku 2017)

Pokud jde o firmy u nás které se na tom nejvíc podílí pak největším producentem jsou Severočeské uhelné elektrárny (Počerady, Prunéřov, Tušimice, Vřesová).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.srpen 16:16

Takže v prvé řadě co2 není znečištění ale skleníkový plyn a rozhodně není jediný, metan třeba jako skleníkový plyn funguje mnohem účinněji i při menším množství zadrží v atmosféře mnoho tepla … takže pokud se obáváme tohoto efektu, měli bychom se ptát na pořadí producentů skleníkových plynů (nikoliv jen co2).

Otázka ale zněla k co2 tak se k němu vrátím:

Česko je v nelichotivé pozici protože patří mezi největší producenty CO2 na hlavu (! deset tun ročně na jednoho obyvatele ! – to je údaj z roku 2017 a ten se moc nezlepšuje protože elektrárny neustále dostávají od našívlády výjimky)

Pokud jde o firmy u nás, které se na tom nejvíc podílí pak největším producentem jsou Severočeské uhelné elektrárny, potažmo tedy elektrárny Počerady, Prunéřov, Tušimice, Vřesová.