Odpověděl/a – 22.duben 14:56
"Herkules Hodice – salám typický tvarem i chutí, neobsahuje lepek
Salám Herkules je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek. Při
výrobě se používá fermentace a uzení studeným kouřem.
Vznik salámu Herkules je možné datovat do Československa na počátku
70. let.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Herkules_(sal%C3%A1m)
https://www.krahulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortiment/fermentovane-salamy/herkules-hodice/
"Použité maso smí být pouze hovězí a vepřové. Přídavky jiných druhů masa, separátu nebo bílkovin cizího původu jsou tabu.
Obsah masa výslovně stanoven není. Každý výrobce používá na výrobu salámu jiné množství masa, tento údaj udává na etiketě. U herkulesů dochází během sušení k úbytku hmotnosti z důvodu odpařování vody. To znamená, že hmotnost použitých surovin je vyšší, než hmotnost finálního výrobku a z těchto důvodů se podíl masa na etiketě vyjadřuje jako množství masa použité na výrobu 100 g salámu."
https://www.dtest.cz/clanek-6044/jak-vybrat-salam-herkules
„Vysočina
Pevážně ručně vznikají v Hodicích na Jihlavsku kvanta štanglí salámu.
Vysočina. Dr v obci dělá od roku 1967. Vznikla na příkaz shora jako
česká alternativa maďarského uheráku. “
"Vysočina je český trvanlivý salám.
Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým
masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou
charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent
uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího
Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.
Jediným výrobcem, který tak vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina .
Složení
předsolené hovězí maso zadní výrobní zbavené karabáčku, tvrdých
šlach a povrchového loje: 420 kg
předsolené vepřové maso libové zbavené chrupavek: 270 kg
předsolené vepřové maso výrobní bez kosti: 560 kg
předsolené hřbetní vepřové sádlo: 170 kg
mletý pepř."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyso%C4%8Dina_(sal%C3%A1m)
https://regiony.rozhlas.cz/salam-vysocina-mel-byt-ceskym-uherakem-osud-tomu-ale-chtel-jinak-7412197
--
Vysočinu vyrábějí i jiní výrobci. V odkazu je pořádí podle
kvality
https://tn.nova.cz/clanek/test-salamu-vysocina-je-jejich-kvalita-lepsi-nez-v-devadesatych-letech.html
Herkules je kvalitnější než Vysočina, jak vyplývá ze zdrojů.
Odpověděl/a – 23.duben 8:42
"Herkules Hodice – salám typický tvarem i chutí, neobsahuje lepek
Salám Herkules je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek. Při
výrobě se používá fermentace a uzení studeným kouřem.
Vznik salámu Herkules je možné datovat do Československa na počátku
70. let.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Herkules_(sal%C3%A1m)
https://www.krahulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortiment/fermentovane-salamy/herkules-hodice/
"Použité maso smí být pouze hovězí a vepřové. Přídavky jiných druhů masa, separátu nebo bílkovin cizího původu jsou tabu.
Obsah masa výslovně stanoven není. Každý výrobce používá na výrobu salámu jiné množství masa, tento údaj udává na etiketě. U herkulesů dochází během sušení k úbytku hmotnosti z důvodu odpařování vody. To znamená, že hmotnost použitých surovin je vyšší, než hmotnost finálního výrobku a z těchto důvodů se podíl masa na etiketě vyjadřuje jako množství masa použité na výrobu 100 g salámu."
https://www.dtest.cz/clanek-6044/jak-vybrat-salam-herkules
Vysočina
"Vysočina je český trvanlivý salám.
Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým
masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou
charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent
uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího
Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.
Jediným výrobcem, který tak vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina .
Složení
předsolené hovězí maso zadní výrobní zbavené karabáčku, tvrdých
šlach a povrchového loje: 420 kg
předsolené vepřové maso libové zbavené chrupavek: 270 kg
předsolené vepřové maso výrobní bez kosti: 560 kg
předsolené hřbetní vepřové sádlo: 170 kg
mletý pepř."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyso%C4%8Dina_(sal%C3%A1m)
https://regiony.rozhlas.cz/salam-vysocina-mel-byt-ceskym-uherakem-osud-tomu-ale-chtel-jinak-7412197
--
Vysočinu vyrábějí i jiní výrobci. V odkazu je pořádí podle
kvality
https://tn.nova.cz/clanek/test-salamu-vysocina-je-jejich-kvalita-lepsi-nez-v-devadesatych-letech.html
Herkules je kvalitnější než Vysočina, jak vyplývá ze zdrojů.
Odpověděl/a – 23.duben 8:42
"Herkules Hodice – salám typický tvarem i chutí, neobsahuje lepek
Salám Herkules je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek. Při
výrobě se používá fermentace a uzení studeným kouřem.
Vznik salámu Herkules je možné datovat do Československa na počátku
70. let.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Herkules_(sal%C3%A1m)
https://www.krahulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortiment/fermentovane-salamy/herkules-hodice/
"Použité maso smí být pouze hovězí a vepřové. Přídavky jiných druhů masa, separátu nebo bílkovin cizího původu jsou tabu.
Obsah masa výslovně stanoven není. Každý výrobce používá na výrobu salámu jiné množství masa, tento údaj udává na etiketě. U herkulesů dochází během sušení k úbytku hmotnosti z důvodu odpařování vody. To znamená, že hmotnost použitých surovin je vyšší, než hmotnost finálního výrobku a z těchto důvodů se podíl masa na etiketě vyjadřuje jako množství masa použité na výrobu 100 g salámu."
https://www.dtest.cz/clanek-6044/jak-vybrat-salam-herkules
Vysočina
"Vysočina je český trvanlivý salám.
Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým
masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou
charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent
uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího
Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.
Jediným výrobcem, který tak vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina .
Složení
předsolené hovězí maso zadní výrobní zbavené karabáčku, tvrdých
šlach a povrchového loje: 420 kg
předsolené vepřové maso libové zbavené chrupavek: 270 kg
předsolené vepřové maso výrobní bez kosti: 560 kg
předsolené hřbetní vepřové sádlo: 170 kg
mletý pepř."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyso%C4%8Dina_(sal%C3%A1m)
https://regiony.rozhlas.cz/salam-vysocina-mel-byt-ceskym-uherakem-osud-tomu-ale-chtel-jinak-7412197
--
Vysočinu vyrábějí i jiní výrobci. V odkazu je pořádí podle
kvality
https://tn.nova.cz/clanek/test-salamu-vysocina-je-jejich-kvalita-lepsi-nez-v-devadesatych-letech.html
Herkules je kvalitnější než Vysočina, jak vyplývá ze zdrojů.