Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.duben 14:56

"Herkules Hodice – salám typický tvarem i chutí, neobsahuje lepek
Salám Herkules je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek. Při výrobě se používá fermentace a uzení studeným kouřem.
Vznik salámu Herkules je možné datovat do Československa na počátku 70. let.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Herkules_(sal%C3%­A1m)
https://www.kra­hulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortimen­t/fermentovane-salamy/herkules-hodice/

"Použité maso smí být pouze hovězí a vepřové. Přídavky jiných druhů masa, separátu nebo bílkovin cizího původu jsou tabu.

Obsah masa výslovně stanoven není. Každý výrobce používá na výrobu salámu jiné množství masa, tento údaj udává na etiketě. U herkulesů dochází během sušení k úbytku hmotnosti z důvodu odpařování vody. To znamená, že hmotnost použitých surovin je vyšší, než hmotnost finálního výrobku a z těchto důvodů se podíl masa na etiketě vyjadřuje jako množství masa použité na výrobu 100 g salámu."

https://www.dtes­t.cz/clanek-6044/jak-vybrat-salam-herkules


„Vysočina
Pevážně ručně vznikají v Hodicích na Jihlavsku kvanta štanglí salámu. Vysočina. Dr v obci dělá od roku 1967. Vznikla na příkaz shora jako česká alternativa maďarského uheráku. “

•Zdroj: https://www.id­nes.cz/ekonomi­ka/domaci/vyro­ba-salamu-v-masne-v-hodicich.A130510_192­6741_jihlava-zpravy_mv

"Vysočina je český trvanlivý salám.
Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.

Jediným výrobcem, který tak vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina .

Složení
předsolené hovězí maso zadní výrobní zbavené karabáčku, tvrdých šlach a povrchového loje: 420 kg
předsolené vepřové maso libové zbavené chrupavek: 270 kg
předsolené vepřové maso výrobní bez kosti: 560 kg
předsolené hřbetní vepřové sádlo: 170 kg
mletý pepř."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Vyso%C4%8Di­na_(sal%C3%A1m)
https://regio­ny.rozhlas.cz/sa­lam-vysocina-mel-byt-ceskym-uherakem-osud-tomu-ale-chtel-jinak-7412197

--
Vysočinu vyrábějí i jiní výrobci. V odkazu je pořádí podle kvality
https://tn.no­va.cz/clanek/test-salamu-vysocina-je-jejich-kvalita-lepsi-nez-v-devadesatych-letech.html

Herkules je kvalitnější než Vysočina, jak vyplývá ze zdrojů.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.duben 8:42

"Herkules Hodice – salám typický tvarem i chutí, neobsahuje lepek
Salám Herkules je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek. Při výrobě se používá fermentace a uzení studeným kouřem.
Vznik salámu Herkules je možné datovat do Československa na počátku 70. let.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Herkules_(sal%C3%­A1m)
https://www.kra­hulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortimen­t/fermentovane-salamy/herkules-hodice/

"Použité maso smí být pouze hovězí a vepřové. Přídavky jiných druhů masa, separátu nebo bílkovin cizího původu jsou tabu.

Obsah masa výslovně stanoven není. Každý výrobce používá na výrobu salámu jiné množství masa, tento údaj udává na etiketě. U herkulesů dochází během sušení k úbytku hmotnosti z důvodu odpařování vody. To znamená, že hmotnost použitých surovin je vyšší, než hmotnost finálního výrobku a z těchto důvodů se podíl masa na etiketě vyjadřuje jako množství masa použité na výrobu 100 g salámu."

https://www.dtes­t.cz/clanek-6044/jak-vybrat-salam-herkules


Vysočina

"Vysočina je český trvanlivý salám.
Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.

Jediným výrobcem, který tak vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina .

Složení
předsolené hovězí maso zadní výrobní zbavené karabáčku, tvrdých šlach a povrchového loje: 420 kg
předsolené vepřové maso libové zbavené chrupavek: 270 kg
předsolené vepřové maso výrobní bez kosti: 560 kg
předsolené hřbetní vepřové sádlo: 170 kg
mletý pepř."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Vyso%C4%8Di­na_(sal%C3%A1m)
https://regio­ny.rozhlas.cz/sa­lam-vysocina-mel-byt-ceskym-uherakem-osud-tomu-ale-chtel-jinak-7412197

--
Vysočinu vyrábějí i jiní výrobci. V odkazu je pořádí podle kvality
https://tn.no­va.cz/clanek/test-salamu-vysocina-je-jejich-kvalita-lepsi-nez-v-devadesatych-letech.html

Herkules je kvalitnější než Vysočina, jak vyplývá ze zdrojů.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.duben 8:42

"Herkules Hodice – salám typický tvarem i chutí, neobsahuje lepek
Salám Herkules je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek. Při výrobě se používá fermentace a uzení studeným kouřem.
Vznik salámu Herkules je možné datovat do Československa na počátku 70. let.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Herkules_(sal%C3%­A1m)
https://www.kra­hulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortimen­t/fermentovane-salamy/herkules-hodice/

"Použité maso smí být pouze hovězí a vepřové. Přídavky jiných druhů masa, separátu nebo bílkovin cizího původu jsou tabu.

Obsah masa výslovně stanoven není. Každý výrobce používá na výrobu salámu jiné množství masa, tento údaj udává na etiketě. U herkulesů dochází během sušení k úbytku hmotnosti z důvodu odpařování vody. To znamená, že hmotnost použitých surovin je vyšší, než hmotnost finálního výrobku a z těchto důvodů se podíl masa na etiketě vyjadřuje jako množství masa použité na výrobu 100 g salámu."

https://www.dtes­t.cz/clanek-6044/jak-vybrat-salam-herkules


Vysočina

"Vysočina je český trvanlivý salám.
Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.

Jediným výrobcem, který tak vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina .

Složení
předsolené hovězí maso zadní výrobní zbavené karabáčku, tvrdých šlach a povrchového loje: 420 kg
předsolené vepřové maso libové zbavené chrupavek: 270 kg
předsolené vepřové maso výrobní bez kosti: 560 kg
předsolené hřbetní vepřové sádlo: 170 kg
mletý pepř."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Vyso%C4%8Di­na_(sal%C3%A1m)
https://regio­ny.rozhlas.cz/sa­lam-vysocina-mel-byt-ceskym-uherakem-osud-tomu-ale-chtel-jinak-7412197

--
Vysočinu vyrábějí i jiní výrobci. V odkazu je pořádí podle kvality
https://tn.no­va.cz/clanek/test-salamu-vysocina-je-jejich-kvalita-lepsi-nez-v-devadesatych-letech.html

Herkules je kvalitnější než Vysočina, jak vyplývá ze zdrojů.