Avatar uživatele
jirka F

Jaký je rozdíl mezi mezi salámem Herkules a salámem Vysočina, co se týče zpracování?

Vím akorát, že salám Herkules je větší než vysočina, ale složení je stejné, nebo jiné?

zdroj obrázku: Pixabay

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, da ny, Kepler před 1829 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Odpoveď byla označena jako užitečná

Oba jsou to trvanlivé fermentované salámy. Zdá se mi, že Herkules je o něco kvalitnější. V kvalitě Vysočiny jsou velké výkyvy, záleží na výrobci. U Herkulesu to ale platí také. Oba výrobky nesmí mít víc než 50% tuku, některé Vysočiny však nesplňovaly podmínku trvanlivosti.
https://www.dtes­t.cz/clanek-6026/test-salamu-herkules-2017
https://www.ak­cniceny.cz/spo­trebitelsky-test/test-trvanliveho-salamu-vysocina/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?jirka F Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

"Herkules Hodice – salám typický tvarem i chutí, neobsahuje lepek
Salám Herkules je tepelně neopracovaný trvanlivý masný výrobek. Při výrobě se používá fermentace a uzení studeným kouřem.
Vznik salámu Herkules je možné datovat do Československa na počátku 70. let.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Herkules_(sal%C3%­A1m)
https://www.kra­hulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortimen­t/fermentovane-salamy/herkules-hodice/

"Použité maso smí být pouze hovězí a vepřové. Přídavky jiných druhů masa, separátu nebo bílkovin cizího původu jsou tabu.

Obsah masa výslovně stanoven není. Každý výrobce používá na výrobu salámu jiné množství masa, tento údaj udává na etiketě. U herkulesů dochází během sušení k úbytku hmotnosti z důvodu odpařování vody. To znamená, že hmotnost použitých surovin je vyšší, než hmotnost finálního výrobku a z těchto důvodů se podíl masa na etiketě vyjadřuje jako množství masa použité na výrobu 100 g salámu."

https://www.dtes­t.cz/clanek-6044/jak-vybrat-salam-herkules


Vysočina

"Vysočina je český trvanlivý salám.
Salám Vysočina vzniká ze zmrazeného masa. Kdyby se nepracovalo ze zmrzlým masem, tuk by byl příliš měkký a salám by přišel o svou charakteristickou mozaiku. Vysočina vznikla v roce 1967 jako konkurent uheráku. Proti němu je ale tepelně opracovaná. Zákony tehdejšího Československa totiž neumožňovaly vyrábět jiné salámy.

Jediným výrobcem, který tak vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina .

Složení
předsolené hovězí maso zadní výrobní zbavené karabáčku, tvrdých šlach a povrchového loje: 420 kg
předsolené vepřové maso libové zbavené chrupavek: 270 kg
předsolené vepřové maso výrobní bez kosti: 560 kg
předsolené hřbetní vepřové sádlo: 170 kg
mletý pepř."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Vyso%C4%8Di­na_(sal%C3%A1m)
https://regio­ny.rozhlas.cz/sa­lam-vysocina-mel-byt-ceskym-uherakem-osud-tomu-ale-chtel-jinak-7412197

--
Vysočinu vyrábějí i jiní výrobci. V odkazu je pořádí podle kvality
https://tn.no­va.cz/clanek/test-salamu-vysocina-je-jejich-kvalita-lepsi-nez-v-devadesatych-letech.html

Herkules je kvalitnější než Vysočina, jak vyplývá ze zdrojů.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Složení je stejné, ale ale mění se procento jednotlivých komponentů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… až ochutnáš, pochopíš, že složení není stejné … https://www.fer­potravina.cz/u­zeniny/salam-vysocina-pejskar-spol-spol-s-r-ohttps://www.fer­potravina.cz/sa­lam/herkules-kmotr-masna-kromeriz-a-s-1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
da ny

Velmi zjednodušeně řečeno:
Hlavní rozdíl je v tom, že Herkules je výrobek fermentovaný.
Tedy kvalitnější, zdravější (kam se !hrabou" jogurty, co se týká prospěšnosti pro imunitní systém
Vysočina není salám vyráběný fermentací.

Složení výrobků si snadno vyhledáte

https://www.kra­hulik.cz/o-nas/znacky/vysocina-hodice/sortimen­t/fermentovane-salamy/

před 1826 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
elkon

Potraviny, které jsou bez lepku, by měly být označené (většinou jsou), protože zdravý člověk by je neměl ve větší míře konzumovat. Pro celiaky je to východisko, pro zdravého jedince problém, tělo lepek potřebuje. To jen některé „husy“ na přehlídkových molech si to nemyslí.

před 1829 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Nejsem si jist zda člověk opravdu lepek potřebuje, ale označovat bezlepkové potraviny jako bezlepkové aby zdravému člověku neublížili je podle mně blbost. Když budu chtít sežrat lepek vezmu si housku nebo chleba a nepůjdu si koupit bůček.

před 1828 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek