Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.duben 8:30

Správně jste pochopil že hlavní rozdíl je v tom jak se částka věřiteli vrací. U banky musíte vrátit celou částku navýšenou o úroky v rámci daného splátkového kalendáře. V případě investora si tento často bere podíl na budoucím projektu a jeho zisku, což může být mnohem více (v případě úspěšného projektu) nebo i mnohem méně či dokonce nic (v případě projektu neúspěšného). A tady máte ten důvod, kdyby podnikatel s jistotou věděl, že uspěje a nevadilo by mu riskovat i osobní bankrot jde klidně do bankovní půjčky, pokud ale osobní bankrot riskovat v případě neúspěchu nechce, raději bere investora i za cenu, že se mu ti při úspěchu projektu proti bankovní půjčce prodraží. Takový investor totiž často přináší i nějakou formu spolupráce, například účinnou formu propagace vašeho projektu za mnohem výhodnějších podmínek, či provázání s jiným projektem který investor má ve svém portfoliu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.duben 8:32

Správně jste pochopil že hlavní rozdíl je v tom jak se částka věřiteli vrací. U banky musíte vrátit celou částku navýšenou o úroky v rámci daného splátkového kalendáře. V případě investora si tento často bere podíl na budoucím projektu a jeho zisku, což může být mnohem více (v případě úspěšného projektu) nebo i mnohem méně či dokonce nic (v případě projektu neúspěšného). A tady máte ten důvod, kdyby podnikatel s jistotou věděl, že uspěje a nevadilo by mu riskovat i osobní bankrot jde klidně do bankovní půjčky, pokud ale osobní bankrot riskovat v případě neúspěchu nechce, raději bere investora i za cenu, že se mu ti při úspěchu projektu proti bankovní půjčce prodraží.

Logicky vám z toho vyvstala otázka, pokud hledá investora a nejde do levnějšího úvěru je jasné že svému projektu nevěří a přikládá vysokou pravděpodobnost scénáři, který by v případě úvěru skončil osobním bankrotem. Není to ale tak jednoduché. Takový investor totiž často přináší i nějakou formu spolupráce, například účinnou formu propagace vašeho projektu za mnohem výhodnějších podmínek, či provázání s jiným projektem který investor má ve svém portfoliu, což mohou být za určitých okolností klíčové faktory k úspěchu projektu.