Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.březen 10:50

Kelt: já myslím, že věnuje ve stejné míře jako tomu číslu Ludolfovu. Hledat to ale nebudu, zas tolik zažraný do toho nejsem.

zbyndo: mýlíš se, π v žádném případě není 22/7 – kdes na to přišel? Je to racionální číslo! 22/7 se zaprvé od π liší již v třetím desetinném místě a zadruhé 22/7 má periodický rozvoj, neustále se opakující skupina číslic 142857. A unikátní výjimka to taky v žádném případě není. Hned třeba druhá velmi známá konstanta, Napierova konstanta (Eulerovo číslo), je totéž – iracionální a navíc dokonce transcendentní čís­lo.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.březen 10:55

Kelt: já myslím, že věnuje ve stejné míře jako tomu číslu Ludolfovu. Hledat to ale nebudu, zas tolik zažraný do toho nejsem.

zbyndo: tvá odpověď celá špatně z matematického hlediska, existují čísla, která mají desetinnou část a přesto zlomkem vyjádřit nejdou, jsou to čísla iracionální. Rovněž existují taková čísla bez periodického rozvoje, tzn. žádná opakující se skupina číslic (nikoliv čísel!) v jejich desetinném rozvoji není. π v žádném případě není 22/7 – kdes na to přišel? Pí je iracionální číslo! 22/7 se zaprvé od π liší již v třetím desetinném místě a zadruhé 22/7 má periodický rozvoj, neustále se opakující skupina číslic 142857. A unikátní výjimka to taky v žádném případě není. Hned třeba druhá velmi známá konstanta, Napierova konstanta (Eulerovo číslo), je totéž – iracionální a navíc dokonce transcendentní čís­lo.