Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.únor 21:09

Tak POZOR Keplere, tohle je celkem voodoo (takže se cpu do specilizace led ;) :D), ale zkusím to a poněkud zeširoka, ty jako pamětník z toho možná dost poznáš.

Když jsem byl malý, tak s novým plynovým sporákem byla máti DOST nešťastná, pořád hudrovala, kterak je ta plynová trouba „divná“, blbě peče a pamatuji na ten den, kdy otec přinesl domů myslím 2 nařezané bobrovky, dal je na dno trouby a NAJEDNOU byla plynová trouba úplně „zlatá“ (dle máti).

To samé se opakovalo při přechodu na elektrickou troubu (tam nepomohlo nic), šlo jen o to, zvyknout si na jinou dobu přípravy v kombinaci s nastavováním teplot.

Dneska klasická el. trouba má v sobě ventilátor, což z ní v podstatě dělá horkovzdušku (při jeho použití) – teplo se díky umělé konvekci (proudění horkého vzduchu) přenáší na pečený objek RYCHLEJI (než přirozenou konvekcí či sáláním).

Když přišly mikrovlnky, tak spousta hospodyněk nadávala, že je to dobré akorát k ohřívání, ale „opravdu upéct“ se v tom nic nedá, což se jednoduše napravilo zkombinováním mikrovlnky s horkovzduškou – a NAJEDNOU to šlo. (kombinace mikrovln a horkého vzduchu je NEJRYCHLEJŠÍ způsob přípravy DODNES myslím, jestli neobjvili zase něco nového, sledovat tohle už jsem ze života vypustil)

Horký vzduch sice peče RYCHLE, ale pochop – povrch se rychle vysuší (což je fajn pro křupavou kůrčičku), ovšem když dáš pořádnou flákotu masa, tak od jeho povrchu dovnitř už konvekce pochopitelně nefunguje (teplo se přenáší převážně VEDENÍM), což může vést k výsledku, že nebude dost propečené (jakkoliv u povrchu vypadá OK)! Vysušování částečně zabráníš právě tou miskou s vodou (kdy dát studenou a kdy vkládat vodu už vařící je na celou kapitolu), ideální je ale konvekťák (kombïnuje horký vzduch s párou), což už se prodává nějaký pátek, ale tohle už kupovat nebudu, nicméně kámoš z mariáše (je profík kuchař) na konvektomat nedá dopustit a tvrdí, že konvekťák je „nej nej nej“ – kam se na něj hrabe obyč. horkovzduška a já věřím, že ví o čem mluví.

Chci tím vším říci, že předevšm záleží na zkušenostech, ono se dá upéct něco i v mikrovlnce (která je dobrá „jen na ohřívání“) – POKUD víš JAK NA TO, to je celé. Já vím kulový, mám málo praxe, vystačím si se starší kombinovanou mikrovlnkou/hor­kovzduškou a s relativně moderní el. troubou s 2 tělesy (spodní/horní) s ventilátorem a funkcí grilu a i to je pro mé párkrát do roka kuchařské experimentování víc než dost.

V praxi ovšem na mikrovlnce používám jen 2 nastavení výkonu (defrost a plný výkon – u něj měním jen čas), horký vzduch nepoužívám vůbec, u trouby (když NÁHODOU dělám pečeni), tak využiju ventilátor (to se ovšem musí z pekáče sundat poklička) a funkci gril jsem použil jen párkrát – když jsem experimentoval s výrobou chleba v kombinaci s horkým vzduchem (opět kvůli kůrce, mám ji rád tmavou).

Podle mne je to všechno jen marketingová masírka > máš troubu, kup si mikrovlnku, máš mikrovlnku, kup si horkovzdušku, máš horkovzdušku, kup si konvekťák atd. Je mi prd platné krokování teploty po 1°C, nastavení otáček ventilátoru na horký vzduch, gril, průběžná kombinace horního a dolního tělesa nebo vestavěný časovač vypnutí, protože STEJNĚ s tím vším neudělam ani zdaleka tak mňamózně akurátně lahodně vypečené masiko, jako moje známá v PITOMÉ KOMUNISTICKÉ REMOSCE!!! :o :)

Takže je to podle mne „o něčem jiném“, ale abych jen neskuhral, tak > http://www.candy-hoover.cz/cs_CZ/zep­tejte-se-candy/-/asset_publisher/6e­eUAvIfXnpd/con­tent/trouba-staticka-nebo-horkovzdu-na-jaky-je-nejlep-i-zpusob-pripravy-pokrmu/maximized

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.únor 10:55

Tak POZOR Keplere, tohle je celkem voodoo (takže se cpu do specilizace led ;) :D), ale zkusím to a poněkud zeširoka, ty jako pamětník z toho možná dost poznáš.

Když jsem byl malý, tak s novým plynovým sporákem byla máti DOST nešťastná, pořád hudrovala, kterak je ta plynová trouba „divná“, blbě peče a pamatuji na ten den, kdy otec přinesl domů myslím 2 nařezané bobrovky, dal je na dno trouby a NAJEDNOU byla plynová trouba úplně „zlatá“ (dle máti).

To samé se opakovalo při přechodu na elektrickou troubu (tam nepomohlo nic), šlo jen o to, zvyknout si na jinou dobu přípravy v kombinaci s nastavováním teplot.

Dneska klasická el. trouba má v sobě ventilátor, což z ní v podstatě dělá horkovzdušku (při jeho použití) – teplo se díky umělé konvekci (proudění horkého vzduchu) přenáší na pečený objekt RYCHLEJI (než přirozenou konvekcí či sáláním).

Když přišly mikrovlnky, tak spousta hospodyněk nadávala, že je to dobré akorát k ohřívání, ale „opravdu upéct“ se v tom nic nedá, což se jednoduše napravilo zkombinováním mikrovlnky s horkovzduškou – a NAJEDNOU to šlo. (kombinace mikrovln a horkého vzduchu je NEJRYCHLEJŠÍ způsob přípravy DODNES myslím, jestli neobjvili zase něco nového, sledovat tohle už jsem ze života vypustil)

Horký vzduch sice peče RYCHLE, ale pochop – povrch se rychle vysuší (což je fajn pro křupavou kůrčičku), ovšem když dáš pořádnou flákotu masa, tak od jeho povrchu dovnitř už konvekce pochopitelně nefunguje (teplo se přenáší převážně VEDENÍM), což může vést k výsledku, že nebude dost propečené (jakkoliv u povrchu vypadá OK)! Vysušování částečně zabráníš právě tou miskou s vodou (kdy dát studenou a kdy vkládat vodu už vařící je na celou kapitolu), ideální je ale konvekťák (kombïnuje horký vzduch s párou), což už se prodává nějaký pátek, ale tohle už kupovat nebudu, nicméně kámoš z mariáše (je profík kuchař) na konvektomat nedá dopustit a tvrdí, že konvekťák je „nej nej nej“ – kam se na něj hrabe obyč. horkovzduška a já věřím, že ví o čem mluví.

Chci tím vším říci, že předevšm záleží na zkušenostech, ono se dá upéct něco i v mikrovlnce (která je dobrá „jen na ohřívání“) – POKUD víš JAK NA TO, to je celé. Já vím kulový, mám málo praxe, vystačím si se starší kombinovanou mikrovlnkou/hor­kovzduškou a s relativně moderní el. troubou s 2 tělesy (spodní/horní) s ventilátorem a funkcí grilu a i to je pro mé párkrát do roka kuchařské experimentování víc než dost.

V praxi ovšem na mikrovlnce používám jen 2 nastavení výkonu (defrost a plný výkon – u něj měním jen čas), horký vzduch nepoužívám vůbec, u trouby (když NÁHODOU dělám pečeni), tak využiju ventilátor (to se ovšem musí z pekáče sundat poklička) a funkci gril jsem použil jen párkrát – když jsem experimentoval s výrobou chleba v kombinaci s horkým vzduchem (opět kvůli kůrce, mám ji rád tmavou).

Podle mne je to všechno jen marketingová masírka > máš troubu, kup si mikrovlnku, máš mikrovlnku, kup si horkovzdušku, máš horkovzdušku, kup si konvekťák atd. Je mi prd platné krokování teploty po 1°C, nastavení otáček ventilátoru na horký vzduch, gril, průběžná kombinace horního a dolního tělesa nebo vestavěný časovač vypnutí, protože STEJNĚ s tím vším neudělam ani zdaleka tak mňamózně akurátně lahodně vypečené masiko, jako moje známá v PITOMÉ KOMUNISTICKÉ REMOSCE!!! :o :)

Takže je to podle mne „o něčem jiném“, ale abych jen neskuhral, tak > http://www.candy-hoover.cz/cs_CZ/zep­tejte-se-candy/-/asset_publisher/6e­eUAvIfXnpd/con­tent/trouba-staticka-nebo-horkovzdu-na-jaky-je-nejlep-i-zpusob-pripravy-pokrmu/maximized