Odpověděl/a – 19.leden 12:14
Přímo o citronu se nepíše, u nás se sopíš suší citrony a pomeranče pro vánoční výzdobu.
Ale obecně platí o sušeném ovoci
"Sušením si ovoce uchová vitaminy – Množství vitaminů klesne proti původnímu stavu zhruba jen o 20 %. Navíc se při něm nepoužívají žádné konzervační prostředky.
Jedná se o nejstarší metodu konzervování potravin, v nichž dochází ke snížení obsahu vody pod 5 procent. Tím se zabrání růstu mikroorganizmů. V ovoci zůstane velké množství vitaminů C a B, provitaminu A, stopových prvků (zinek, selen a další) i minerálních látek (vápník, hořčík, železo).
Sušit musíte při teplotě mezi 30 až 55 stupni Celsia proudem teplého vzduchu a bez přítomnosti světla. Při správné teplotě zůstává plodům vůně, barva, vláčnost i pružnost, při působení vyšších teplot a slunečního světla hnědnou a klesá jejich kvalita. "
Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/susene-ovoce-energie-pro-vas-mozek
Odpověděl/a – 19.leden 13:41
Přímo o citronu se nepíše, u nás se spíš suší citrony a pomeranče pro vánoční výzdobu.
Ale obecně platí o sušeném ovoci
"Sušením si ovoce uchová vitaminy , ale jejich
množství klesne proti původnímu stavu zhruba jen o 20 %., takže část se jich ztratí.
Jedná se o nejstarší metodu konzervování potravin, v nichž dochází ke snížení obsahu vody pod 5 procent. Tím se zabrání růstu mikroorganizmů. V ovoci zůstane velké množství vitaminů C a B, provitaminu A, stopových prvků (zinek, selen a další) i minerálních látek (vápník, hořčík, železo).
Sušit musíte při teplotě mezi 30 až 55 stupni Celsia proudem teplého vzduchu a bez přítomnosti světla. Při správné teplotě zůstává plodům vůně, barva, vláčnost i pružnost, při působení vyšších teplot a slunečního světla hnědnou a klesá jejich kvalita. "
Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/susene-ovoce-energie-pro-vas-mozek