Avatar uživatele
ZdedekZ

Kolik prospěšných látek mi ubude, když usuším citron za velmi sníženého tlaku a při teplotách pod 35°C?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? gagaga, EKSOT123 před 1922 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Ubude jen voda a možná nějaké těkavější silice. Vitamín C a ostatní by měly být uchovány.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Přímo o citronu se nepíše, u nás se spíš suší citrony a pomeranče pro vánoční výzdobu.

Ale obecně platí o sušeném ovoci

"Sušením si ovoce uchová vitaminy , ale jejich

množství klesne proti původnímu stavu zhruba jen o 20 %., takže část se jich ztratí.

Jedná se o nejstarší metodu konzervování potravin, v nichž dochází ke snížení obsahu vody pod 5 procent. Tím se zabrání růstu mikroorganizmů. V ovoci zůstane velké množství vitaminů C a B, provitaminu A, stopových prvků (zinek, selen a další) i minerálních látek (vápník, hořčík, železo).

Sušit musíte při teplotě mezi 30 až 55 stupni Celsia proudem teplého vzduchu a bez přítomnosti světla. Při správné teplotě zůstává plodům vůně, barva, vláčnost i pružnost, při působení vyšších teplot a slunečního světla hnědnou a klesá jejich kvalita. "

Více na: https://abece­dazahrady.dama­.cz/clanek/su­sene-ovoce-energie-pro-vas-mozek

https://www.no­vinky.cz/bydle­ni/jak-na-to/209021-susenim-ovoce-si-zajistime-vitaminy-a-pochutnani-po-cely-rok.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
nyjono

Pokud myslíš např. vit C, tak toho tam stejně moc není.
Uvědom si, jak se ovoce i zelenina v současnosti pěstují, kdy se sklízí, přeprava, skladování a zbyde tam 0 0 nic.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek