Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.leden 17:37

Měření barvy – teploty světla se provádí kolorimetrem. Pokud nemáš zkalibrovaný fotoaparát, nemá měření aparátem smysl. Pro různé oblasti lidské činnosti jsou vhodné jiné teploty světla. Obecně nižší hodnoty 2500 – 3500 K (teplé světlo) jsou příjemější, klidnější. Hodnoty kolem 4000 K (studené světlo) a výše mám raději pro přesnou činnost, jemnou práci. Tyto teploty nejsou příjemné v kuchyni, kde například maso má nepřirozenou barvu a může vypadat jako zkažené. Denní polední světlo má teploty kolem 5500 – 6000 K.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.leden 17:39

Měření barvy – teploty světla se provádí kolorimetrem. Pokud nemáš zkalibrovaný fotoaparát, nemá měření aparátem smysl. Už vůbec ne jako barevnou skladbu světla, to bys musel použít nějaký jiný nástroj. V programech sice je nastavení teploty světla, ale nevím, jestli umí ukázat jakou teplotu má světlo ve snímku – myslím, že ne, jen jak je nastavena korekce v aparátu. Pro různé oblasti lidské činnosti jsou vhodné jiné teploty světla. Obecně nižší hodnoty 2500 – 3500 K (teplé světlo) jsou příjemější, klidnější. Hodnoty kolem 4000 K (studené světlo) a výše mám raději pro přesnou činnost, jemnou práci. Tyto teploty nejsou příjemné v kuchyni, kde například maso má nepřirozenou barvu a může vypadat jako zkažené. Denní polední světlo má teploty kolem 5500 – 6000 K.